Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett välbekant "avslöjande" av riddaren

Annons

Så rycker riddar Janne Josefsson in på scenen igen. Den här gången har hans kameror "avslöjat" vänsterpartiets diktaturkramande och alla är upprörda. Ohly och gänget springer förskrämt mellan attackerna och levererar efterkonstruktioner eller grumliga resonemang.

Mest försöker man jämställa diktaturer med en demokrati som USA.

Nu får också socialdemokraterna sitta i soffan och förklara hur man kan regera tillsammans med ett gäng kommunister.

Men varför är detta en nyhet?

I många år har forskare och skribenter pekat på samma sak. Hur vänsterpartister, journalister och mediamakthavare kramat diktatorer som Pol Pot, Honecker, Mao och Castro under det Galna Kvartsseklet.

Men de som vandrat motströms och agiterat mot dem som går armkrok med kommunismen har i stället fått pariastämpel.

I Det Öppna Såret (1996) beskrev Per Ahlmark hur 170 miljoner människor dött för diktatoriska regimer under 1900-talet. Bland dessa står Maos Kina och det kommunistiska Sovjet i en särklass. Just nu grävs massgrav efter massgrav upp i Irak sedan diktatorn Saddam Hussein äntligen avtvingats makten där. Ohlys replik till det Stalinistiska mönster som träder fram i Irak blir en svada om USAs misslyckanden att hitta massförstörelsevapen.

Nu är tv-sofforna och debattprogrammen fyllda av folk som vill debattera de oerhörda upptäckter som gjorts av riddar Janne. Det frapperande då är just saknaden av dem som hävdat detta från början men i stort sett ignorerats. Varför radar bara statliga SVT upp vänsterfolk när det ska debatteras?

JONATHAN LINDGREN

Mer läsning

Annons