Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett val för framtiden

Annons

Daniel Lundberg, Jens Stark, Sofia Adolfsson och Josefin Engvall, går alla fyra i nionde klass på Bergaskolan och står inför sitt gymnasieval.

Det kan vara svårt att veta vad de vill gå för linje på gymnasiet, på sätt och vis ska de göra val för livet. Något som är bra är att numera kan de flesta omskola sig om de vill det.

Det är inte alltid ungdomar vet vad de vill göra efter skolan, det kan vara jobbigt att skiljas från kompisar, de kan känna press på sig från kompisar, lärare, föräld-rar och även från sig själva.

- Om jag känner press från någon så är det väl från mig själv, tycker Josefin Engvall och de andra instämmer.

De tycker också att de ibland känner sig lite skoltrötta, men nu är slutet nära och det ger dem extra krafter.

Somliga väljer linje efter vad kompisarna valt, trots att de kanske inte alls vill hålla på med ett yrke inom det gymnasieprogram de valt. Vet de inte vad de vill göra efter gymnasiet eller vet att de vill studera vidare är naturvetenskapsprogrammet eller sam-hällsvetenskapliga programmet de bredaste linjerna som ger mest behörighet till vidare studier, numera är även teknikprogrammet och estetiska linjen en väg till högre studier.

- Jag vet inte riktigt vad jag vill hålla på med i framtiden, kanske något inom ekonomi, säger Sofia Adolfsson.

Hon har sökt till orienteringsprogrammet med inriktning på samhällsvetenskap i Sandviken. Även Daniel Lundberg har satsat på en studieförberedande linje.

- Jag har valt ekologi- och friluftsteknikprogrammet med inriktning naturvetenskap i Ludvika.

Elever på det programmet får vara ute i naturen och resa en hel del. Daniel skulle kunna tänka sig att jobba inom skogsvård när han en dag ska ut i yrkeslivet.

Både Jens Stark och Josefin Engvall har valt yrkesförberedande linjer.

- Jag ska gå fordon och vill bli lastbilschaufför efter gymnasiet, helst vill jag köra bärgningsbil, berättar Jens Stark.

Josefin Engvall har valt hotell och restaurang. Hon tycker det verkar intressant och skulle mycket väl kunna tänka sig att jobba inom den branschen.

Vissa program ligger långt hemifrån vilket innebär att många ungdomarna tvingas flytta. Av de här fyra är det bara Sofia Adolfsson som ska flytta.

- Det känns bra, jag har kompisar från andra håll som också kommit in på orienteringsgymnasiet, berättar hon.

De andra ska bo kvar hemma och tycker det känns bra.

En del har varit helt säkra på vad de vill gå ändå sedan de var små, andra är fortfarande inte säkra. Av de här fyra är alla säkra på att de vill gå den linje de valt, Jens Stark har varit säker ända sedan han var liten.

- Jag har alltid varit intresserad av motorer.

Ibland kan föräldrars yrke påverka ungdomarna. I vissa fall kan det till och med vara så att föräldrarna förväntar sig och nästan kräver att deras barn ska gå i deras fotspår i yrkesvalet. Ingen av de här fyra upplever dock att de blivit påverkade på ett markant sätt av sina föräldrar.

- Mamma jobbar med barn och min pappa jobbar på Morgårdshammars bruk så de har inte alls påverkat mitt linjeval, säger Daniel Lundberg, som valt en inriktning mot jobb inom skogsnäringen.

De andra har föräldrar som håller på med något som ligger i linje med de val eller det de vill jobba med i framtiden, men ingen av föräldrarna har beslutat åt dem även om de uppmuntrat i en viss riktning.

Ibland kan det vara så illa att de inte kommer in på sina förstahandsval. Det finns då två alternativ, antingen går det att förbättra sina betyg över sommaren eller så blir det den linje som är deras andra- eller tredjehandsval.

Det kan kännas tungt att lämna skolan efter tre år. De flesta lämnar kompisar, lärare, skolan och på sätt och vis försvinner en del av tryggheten. Alla fyra ser fram emot att börja på gymnasiet och tycker det ska bli kul. Josefin Engvall och Jens Stark är eniga om att det ska bli skönt att lämna Bergaskolan även om de kommer sakna en del kompisar. För Sofia Adolfsson och Daniel Lundberg känns det värre, de kommer sakna skolan i sin helhet.

- Det kommer bli sorgligt, säger Daniel Lundberg och Sofia Adolfsson nickar instämmande.

De flesta i gruppen kommer trots allt att få med sig gamla kompisar till den nya klassen eller skolan när de nu ska börja på gymnasiet. Undantaget är Daniel Lundberg.

- Det är synd att ingen mer ska gå ekologiprogrammet, men jag får väl nya kompisar, summerar han.

ANN-MARIE KARLSSON (PRAOELEV)

Mer läsning

Annons