Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett utbyte som kan ge vänner för hela livet

Annons

- I början av året skrev jag i min dagbok att min värdfamilj var helt okej, men att jag knappast kommer att gråta när jag åker hem. Vad fel jag hade!

Livet här hemma tar man ofta för givet. Till exempel en sådan sak som att ha kompisar; att aldrig behöva vara ensam och att alltid ha någon att ringa, invaggar en ständigt i säkerhet.

- Där fick man verkligen uppleva hur det är att inte känna någon, skaffa kom-pisar, en fritid och bygga upp sitt liv från början. Det var nog det nyttigaste jag lärde mig.

I USA är alla aktiviteter inom skolan. Genom att aktivera sig på så många sätt som möjligt lär man känna mer folk. Rebecka började spela teater och musikal-teater och var xylofonist i skolans ensemble.

- Jag fick något att göra på fritiden, folk såg att jag fanns på uppsättningarna och de bästa vännerna fick jag inom teatern.

Rebecka beskriver sin värdfamilj som väldigt avslappnad, de gjorde sig aldrig till utan levde sitt liv precis som vanligt. Hennes värdmamma och värdsystrar kunde hon skratta och prata om allt med, men i början blev det en konflikt med värdpappan som skapades av missförstånd, där språket och kulturen spelade en roll.

- I Sverige är man så van att vara fri och säga vad man tycker till sina föräldrar. Men sedan jag lärt mig hur min värdpappa fungerade och anpassade mig efter det hade vi inga som helst problem att komma överens.

Även om tillvaron var bra gick tiden långsamt under det första halvåret, men kring jul började saker och ting snurra på allt snabbare. Under våren åkte Rebecka till södra Kalifornien med sin värdfamilj, men när de åkte hem igen stannade hon kvar hos sin mammas värdsyster från hennes utbytesår. Efter en tid fortsatte Rebecka sin turné till Disneyland där hon sammanstrålade med skolans marschorkester. Senare under våren åkte Rebecka med sin värdsyster, två kompisar till henne och sin tyska kompis till Hawaii och bodde hos ännu en av sin mammas bekanta.

- Han tog med oss och surfade, seglade och snorklade!

Dessutom åkte Rebecka till Rhode Island på ett fredsförebyggande läger med flera tusen ungdomar från hela världen.

- Jag ville uppleva så mycket som möjligt, så jag tackade ja till allt och väntade inte på att andra skulle ta initiativ.

I slutet av året var allt på topp och Rebecka kände verkligen att hon inte ville åka därifrån och lämna sitt liv i USA bakom sig.

- Jag var jätteledsen, men ändå glad över att jag fått ut så mycket av mitt utbytesår.

I dag uppmanar Rebecka:

- Om du får chansen, åk! Det är värt allt! Jag har fått vänner för livet.

KRISTINA BENGTH

Mer läsning

Annons