Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett torp för konsten

Annons

- Så är det och kommunen ställde som krav att det skulle bildas en stiftelse för att kommunen inte skulle belastas med kostnader i framtiden, berättar stiftelsens ordförande, Gun-Britt Nordström, Ludvika.

Makarna Dalnes drev under ett stort antal år Norrbo handel. I början av 1950-talet byggde par-et en timmerstuga i närheten av affären. Denna kompletterades efter hand med såväl uthus som gäststuga.

- Bägge hade ett stort intresse av konst och musik och deras hem kom också att präglas av konsten. Inte minst möblerna, som har en speciell allmogestil.

- Dalnes ville att bostaden skulle vara i ett speciellt skick. För oss gäller det nu att bevara ett lokalt och särpräglat konstnärshem åt framtiden, betonar Gun-Britt Nordström.

I det upprättade testamentet finns det krav på att Tuvatorp ska upplåtas för bland annat konstnärer.

- De ska kunna bo i Tuvatorp under kortare perioder för att uppleva miljön och kunna utföra arbete.

- Den ska även kunna användas till lokal verksamhet för cirk-lar och litteraturkvällar, förklarar Gun-Britt Nordström.

I augusti i fjol bjöds alla de lokala föreningarna in till Tuvatorp på information.

- Glädjande nog kom det ett 20-tal föreningar till träffen. Nu vet i varje fall den lokala delen av bygden att Tuvatorp finns för framtiden.

På frågan om hur stiftelsen ska kunna få ut den breda informationen om Tuvatorp svarar Gun-Britt Nordström:

- Det har vi faktiskt inte diskuterat. Det är mycket som måste gås igenom, inventeras och katalogiseras innan vi kan slå upp portarna på allvar.

- Jag skulle tro att det dröjer i varje fall 3-4 år innan vi är mogna. Men redan i sommar planerar vi att ha öppet hus för allmänheten i sam-band med Norrbodagen i juni.

Några större kostnader kommer man inte att utkräva av den eller de som vistas i fastigheten. Den har för övrigt fem rum och kök. Dessutom finns plats i gäststugan.

Enligt Gun-Britt Nordström blir det endast frågan om ett självkostnadspris.

Stiftelsen fick ta över 350 000 i aktier. De flesta i skogsaktier som lyckats stå emot de senaste årens kraftiga nedgång på börsen.

Värdet i dag ligger på runt 400 000 kronor.

- Trots att vi har använt en hel del pengar till driften så är glädjande nog kapitalet det samma som när vi tog över 1997.

- Nu väntar vi med spänning på våra första gäster, avslutar Gun-Britt Nordström.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons