Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tåg om EU-valet

Annons

Socialdemokraterna håller nu på att mobilisera och organisera inför lördagen.

- Vi måste få ut folk i tåget. Det här är en viktig dag för oss där vi kan tala om vad vi tycker och tänker i fackliga och politiska frågor, säger Hans Björke, 1 maj-ansvarig.

Årets slogans kretsar mycket kring EU-valet eftersom 1 maj är starten för socialdemokraternas kampanj för att få folk till valurnorna.

- Det här är ett höger- och vänsterval. Det är viktigt att vi får vänstermajoritet i parlamentet, säger Kenneth Persson, ordförande i Borlänge Arbetarekommun.

Vad det gäller den lokala politiken tyder mycket på att bland andra PRO kommer att demonstrera mot nedläggningen av Gylle vårdcentral.

Därför passar det också bra att årets huvudtalare är landstingsrådet Alf Johansson.

- Han kommer troligen att prata om krisen i vården och då i första hand om bristen på läkare. Jag hoppas också att han har idéer om vad som kan göras, säger Kenneth Persson.

- Jag förstår att folk vill ha kvar Gylle vårdcentral men för mig är det allra viktigast att vi har läkare på våra kvarvarande vårdcentraler, fortsätter han.

Förra året deltog 300-400 personer i socialdemokraternas 1 maj-tåg. Arrangörerna räknar med att årets tåg lockar lika många deltagare.

- Men nästa år räknar vi med ännu fler eftersom vi då förhoppningsvis får Stig Malm som talare, säger de.

Samling för årets 1 maj-tåg sker på Sveatorget för avmarsch mot Folkets hus.

Där håller, förutom huvudtalaren Alf Johansson, följande kortare tal: Kenneth Persson, Guildo Barlari, LO:s integration, Malin Lindström, ungdomstalare, Åke Eriksson, PUF:en, Gustav Johansson, SSU, Roy Lundgren, PRO och Doris Brodén, ordförande i LO-facken i Borlänge.

Dessutom medverkar Borlänge skolors musikkår, Medwind, 63:an och Ingers lilla snälla.

Närradion sänder under hela dagen under ledning av Karl-Axel Karlsson.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons