Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett systemfel har uppstått i statsapparaten

Annons

Med all rätt förfasar vi oss över de så kallade hedersmorden och att en kultur kan ålägga sitt folk att utföra sådana. Arma människor! Alla inblandade måste må fruktansvärt dåligt.

Lagstiftning om högre åldersgräns för giftermål och upplysning om vilka lagar som måste följas i vårt land är bra. För att lyckas få till stånd ändrade attityder behövs dock att vi möter upp och lever tillsammans med de människor som det gäller.

I samband härmed vill jag framhålla att det finns missförhållanden hos vår egen statsapparat som ger så grymma utslag, att man bara vill ställa sig upp och skrika.

Jag tänker på de flyktingar som inte blivit rätt hörda från början, som tvingats gömma sig, därför att de verkligen är flyktingar och inte kan återvända till de förhållanden de flytt ifrån.

Det som en gång varit föremål för beslut kan inte omprövas. Det som sedan gäller är så kallade humanitära skäl, och tyvärr tvingas vi alltför ofta konstatera, att sådana inte alls existerar för somliga beslutsfattare oavsett hur mycket expertis som gett utlåtande om motsatsen.

Beslutsfattare kan gömma sig bakom uttryck som att "ribban ligger så högt" och att "förarbetena säger" etcetera.

Kontentan i de fall som jag åsyftar blir att humanitära skäl över huvud taget inte föreligger, så länge någon bland de sökande finns i livet. Det är en ekvation som inte går ihop med uttalanden som att man ska se till barnens bästa och att har vi konventioner för mänskliga rättigheter som vi förbundit oss att följa. Barnkonventionen är till och med inskriven i Utlänningslagen.

För de människor som drabbats av att inte bli trodda efter allt vad de måst utstå, innan de kommit till vårt land, och dessutom fått intyg på sina dåliga status är detta inte endast grovt kränkande. Det är fruktansvärt grymt.

Deras val står mellan att fortsätta gömma sig och långsamt gå under i vårt land eller att ge upp och låta processen bli mera brutal och snabbare.

När ska Utlänningsnämndens hasardspel med människor upphöra, så att de människor det gäller får sin rätt att själva göra sig hörda och sedda av lokala domstolar?

SMEDS KERSTIN

Mer läsning

Annons