Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stort kliv framåt

Annons

- Det är en satsning på att årligen utbilda skolelever, genomföra temaveckor med rovdjurstema samt bilda en mötesplats och dessutom årligen genomföra gemensamma utställningar. Projektet vill ta en neutral roll i jaktfrågan och samverka med såväl motståndare som förespråkare, berättar Torbjörn Wallin.

Det är den ena delen av projektet kring Rovdjurscentrum. Den andra biten är bygget av ett permanent Rovdjurscentrum i Grönklitt med planerad invigning i midsommartid år 2007.

Redan år 2001 presenterades första planen på ett centrum för rovdjur i Orsa. Trots att Grön-klitt pekades ut som ett perfekt centrum i en statlig enmansutredning följde inte regeringens beslutet på utredningsförslaget.

Mot bakgrund av att flera organisationer och intressenter ändå ville se ett Rovdjurscentrum i Grönklitt lanserades i stället satsningen som ett projekt finansierat av ett 40-tal parter: Såväl företag, myndigheter, förvaltningar, föreningar och organisationer. På lite drygt ett halvår är finansiering av både bygge och informationsdel på väg att uppfyllas.

- Väsentligt för satsningen var beslutet att samordna Designtorg trä med bygget av ett Rovdjurscentrum. Den kombinerade byggnaden är kostnadsberäknad till 32, 8 miljoner kronor. Därav täcker finansieringen av Designtorg Trä drygt 16, 6 miljoner kronor av byggprojektet.

Enligt Torbjörn Wallin pågår diskussioner med 40-talet föreningar med intresse för rovdjursfrågor om att gå in som privata delfinansiärer. De flesta av dem har ställt sig positiva.

Under april månad ska Naturvårdsverket och Region Dalarna ge besked om bidrag på 6,5 miljoner respektive 3,2 miljoner kronor.

Ambitionen är dock hundraprocentig på att inviga Rovdjurscentrum och Designtorg Trä i juni 2007 i kombination med en utbyggd björnpark, i fördubblad skepnad. Entrén blir då förlagd till Rovdjuscentrat för hela anläggningen. Enligt beräkningarna ska två personer anställas till centrat samt fem till vidhängande service bestående av café, butik med mera.

Fram till invigningen fokuseras satsningen på informationsdelen där nu Naturvårdsverket tagit beslut om ett bidrag på 555 000 kronor fördelat på tre år. Genom offentliga och privata bidrag är all finansiering klar förutom EU-beslutet på fredag.

Det bidraget på 2,3 miljoner utgör sista pusselbiten på den totala budgeten på 5,8 miljoner kronor.

- Informationsprojektet drar i gång i samband med Vildmarksmässan i Älvsjö den 15-17 april. Förutom medverkan i den inledande presskonferensen på mässan presenteras bland annat en djupare information om våra skandinaviska rovdjur på den 200 kvadratmeter stora utställningsytan.

Torbjörn Wallin berättar vidare att två personer anlitats för att besöka 2000 skolelever i länet i samband med skoltemadagar om De vildas dag och Skogen i skolan.

Det är Mats Smids från Jaktvårdkretsen och Andrea Friebe från det Skandinaviska björnforskningsprojektet som ska resa runt till skolorna i maj och september.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons