Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stöd för kompisar

Annons

Vid Djuråsskolan har en kamratstödjargrupp, bestående av 16 högstadieelever, bildats för att se till att ingen elev ska behöva fara illa.

- Det kan vara en lättnad för en del elever att få prata ut med någon, säger Kristin Walldén, en av de 16 i gruppen, där en representant för varje högstadieklass ingår.

Deras respektive klasser har valt dem och om de vill - och sköter sitt "jobb" - kan de ingå i gruppen sin skoltid ut.

Kamratstödjarna är stolta över att de fått förtroendet av sina klasskompisar, men att ingå i gruppen innebär samtidigt att de har ett visst ansvar - och att de själva måste se till att de uppträder korrekt mot andra elever.

En del känner sig lite utanför och har kanske inte några riktiga kompisar. När gruppmedlemmarna upptäcker elever som drar sig undan, kontaktar de dem och pratar med dem för att få veta om de är frivilligt ensamma eller om det är något som trycker dem.

Verksamheten inleddes i våras och kamratstödjarna har redan gjort en hel del insatser.

Av hänsyn till drabbade elever vill de dock inte berätta mer konkret av vad insatserna bestått.

- Vi ska inte föra vidare sådant som vi i förtroende fått veta av en elev. Det är lätt att känna igen sig och då kanske den vi talat med inte vill anförtro sig till oss igen, berättar Anna Lindblom.

Det kan handla om att elever blir utsatta för kränkande behandling i form av ord. När något sådant inträffar och gruppen får veta det, kontaktas lärare. Även sådant som händer utanför skolan och som kommer till gruppens kännedom tas upp.

- Vi har kallat in elever som burit sig illa åt mot andra och vi har sagt vad vi tycker. Vi har kört "raka rör" och det har haft effekt, säger läraren Ragnar Nyberg, som berömmer kamratstödjarna:

- De är seriösa och tar uppgiften på allvar. Vi har fått rätt personer på rätt plats.

För att lära sig lite mer om sina uppgifter har de 16 i gruppen nyligen under två dagar varit på kurs i Åsens fäbodar.

De fick lite inblick i psykologi, att samarbeta och inte minst viktigt att lära känna varandra, för att bli ett riktig team.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons