Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg närmare fyndet

Annons

Bolidens nya fyndighet finns i Lappberget - 600 meter under Garpenbergs kyrka. Gruvans

geologer har hittat betydande mängder med främst zink, bly och silver i området.

I de södra och norra gruvorna är malmens tjocklek i medeltal åtta till tio meter. I Lappberget är bredden 100 meter och området sträcker sig 300 meter i olika riktningar.

- Det handlar om en exceptionell bredd som är öppen söderut. Vi har alltså en ganska lång malm som är mycket bredare än vad vi sett tidigare, berättade Bert-Ove Johansson, Bolidens områdeschef i Garpenberg vid en tidigare intervju.

- Här har vi bättre halter än vi är vana vid. Medelhalten på silver i gruvorna är ungefär 140 gram per ton, zink är fyra procent, guld ligger på 0,4 procent och blyhalten är cirka två. Våra analyser visar att det är avsevärt högre halter i den nya fyndigheten, sade Bert-Ove Johansson.

Borrningarna har skett från 910-metersnivån ända ner till 1 400 meters djup.

- Det som är oerhört väsentligt för Garpenberg och Hedemora kommun är att om det visar sig att det är så fin mineralisering som omvandlas till malm kommer det att avsevärt förlänga livslängden på Garpenbergsområdet, sade Bert-Ove Johansson.

Nu har miljö- och byggnämnden i Hedemora tillstyrkt gruvbolagets ansökan om bearbetningskoncession för den nya fyndigheten i Lappgruvan som ligger mellan de nuvarande gruvorna som kallas norra och södra.

Länsstyrelsen har begärt att nämnden ska yttra sig i frågan och nu är det bara Bergmästaren inom myndigheten Bergstaten som ska säga sitt.

Blir det ett positivt beslut även där är det bara att sätta igång projektet.

Miljö- och byggnämnden har behandlat olika konsekvenser med en utökad produktion. Det gäller bland annat ökad risk för toxiska effekter av i första hand ammoniak i Gransjöbäcken. Det kan även bli ansträngda syrgasförhållanden i bäcken och i Finnhyttesjön och Dammsjöns bottenvatten. Sjön kan också bli påverkad av ammoniak. Enligt utredningen blir det inte några problem längre ner i vattensystemet när utsläppen av kväve ökar i samband med brytning av den nya fyndigheten.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons