Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg mot gemensamt fiskekort

Annons

Samverkanskommittén med representanter för fiskevårdsområdena i Nås, Järna och Äppelbo samt fiskeklubben Älvkroken träffades på Herrgården i fredags kväll. De kunde konstatera att samtliga berörda föreningar är överens om att turistkortet för Västerdalälven och Vanån ska införas. Ett dagkort kommer att kosta 50 kronor, ett veckokort 200 kronor och ett årskort 400 kronor.

I Järna och Äppelbo vill de ha ett gemensamt fiskekort för ortsbor, om Nås ska vara med på ett sådant kort är ännu inte bestämt, det avgörs i april på fiskestämman i Nås.

Tanken är att ett sådant årskort ska kosta 300 kronor.

Fiskevårdarna vill uppmuntra jakten på mink och de verkar för att de som fångar mink inte ska behöva ha statligt jaktkort.

- Minken utgör ett allvarligt hot mot bland annat kräftorna, förklarar Nils-Erik Braman som driver den här frågan genom Fiskevårdsförbundet mitt. Det är meningen att de ska förmå några riksdagsmän att ta upp kravet på slopat jaktkort för minkfångst.

Bröderna Stig och Kjell-Åke Sjökvist har fångar mink i många år.

- I höstas fick jag fem minkar, men som mest har det varit 12-13 stycken något år, berättar Stig som brukar sätta ut fällorna på flottar.

Stig har konstaterat att minkarna inte äter skämd mat, de är finsmakare så han tycker inte att det är någon idé att försöka locka minkarna med mat i fällorna. Istället stryker Stig in fällorna med den speciella doft som minkarna utsöndrar från en körtel, den lukten kan locka minkarna i fällorna.

Numera är det så dåligt betalt för ett minkskinn att Stig inte tycker att det är lönt att flå minkarna och sälja skinnen. För några år sedan fick han 30-35 kronor för ett fint minkskinn. Nu får han i alla fall 200 kronor i skottpengar från fiskevårdsområdesföreningen.

- Vi har låtit kommunen tillverka minkfällor som vi lånar ut till dem som vill fånga mink, berättar Bengt-Arne Bergkvist, ordförande i Järna fiskevårdsområdesförening. JAN NORBERG

Mer läsning

Annons