Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg mot ett kort

Annons

u Ett gemensamt fiskekort för alla kommunens vatten har länge efterfrågats. Ännu finns ingen färdig lösning mellan kommunens tre fiskevårdsområdesföreningar (fvof) men ett steg i rätt riktning är det gemensamma turist-fiskekort som nu tagits fram och som gäller Västerdalälven och Vanån.

- Tidigare har exempelvis kanotturister varit tvungna att köpa tre olika fiskekort vilket lett till att många istället struntat i att köpa korten, säger Bengt-Arne Bergkvist, ordförande i Järna fvof och fiskeklubben Älvkroken.

Var gränserna mellan de olika områdena gått har också varit svårt att röna ut för turisterna. Nu har ändå ett gemensamt kort för Västerdalälven och Vanån tagits fram. Kortet som bara gäller boende utanför kommunen berättigar till fiske från Vansforsen i Vanån och till kommungränserna mot Gagnef och Malung. Korten kostar från 50 kronor per dygn till 400 kronor för helår.

- Vi kommer att sätta upp anslag på lämpliga platser om var korten finns att köpa och vi ska även sätta upp stoppskyltar vid de biflöden där korten inte gäller, säger Bengt-Arne.

I mer än två års tid har representanter för de tre föreningarna försökt att hitta en lösning för ett gemensamt kort som gäller alla. Ännu är dock gärdsgårdarna inte färdigrivna och det är främst i Nås som tveksamheter funnits.

Äppelbo och Järna har kommit överens om ett årspris på 100 kronor medan det i Nås görs skillnad på sockenbor och övriga. Sockenborna kommer undan med en hundring medan övriga kommuninvånare får betala det dubbla.

- Det har funnits för mycket bytänkande i den här frågan men jag tror att det kommer att finnas ett gemensamt kort till nästa år, säger Huuk Kurt Larsson, ordförande i Nås fvof.

Även fisketillsyningsmännen kommer att öka sin bevakning när det nu blir tydligare skyltning om defiskekortsregler som gäller.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons