Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett steg i rätt riktning - men det är långt ifrån tillräckligt"

Annons

Livs ordförande Lars Jansson vid Spendrups i Grängesberg tror att Kent Härstedt får svårt att få igenom förslaget bland nykterhetsvännerna i riksdagen.

- 30 procent är ett steg som nog blir svårt att få igenom.

- Men jag bedömer att det behövs en större sänkning. Vi måste ned i dansk prisnivå för att jobben ska bli kvar i svensk bryggerinäring.

- Den stora faran med en så låg skattesänkning är att priset inte kan konkurrera mot smuggelölet. Och det är smuggelölet som urholkar hela den svenska alkoholpolitiken, säger Lars Jansson.

Kopparbergs vd, Peter Bronsman, instämmer:

- Det behövs runt 60 procent lägre ölskatt. Med 30 procent tar vi inte bort smuggelmarknaden.

- Med 60 procent skulle vi fått stopp på den illegala försäljningen. Nu får smugglarna fortfarande bra marginaler. Ölpriset måste ned till sex-sju kronor. Men 30 procent är bättre än inget.

- Att höja åldersgränsen på folköl till 20 år blir verkningslöst när ungdomar kan handla smuggelöl billigare, säger Peter Bronsman.

Ulf Spendrup, vice vd i Spendrupskoncernen, välkomnar att politikerna, som han ser det, försöker återta kontrollen över alkoholförsäljningen, men att det inte kommer att rädda bryggeri-jobben:

- Effekten på ölpriset blir för liten för det.

- Men det finns andra saker i förslaget som vi som ölbryggare välkomnar. Härstedt vill höja skatten på alkopops och föra över konsumtionen till öl och vin och det tycker jag är bra. Vi i Spendrups ser helst att konsumtionen av alkohol sker i öl, säger Ulf Spendrup.

- Politikerna menar allvar och vill återta kontrollen över alkoholflödet. Nu görs detta utspel och möjligtvis är det så väl förankrat att det går att få stöd för förslaget och det tycker jag är bra.

- Jag kan ha uppfattningen att det är ett otillräckligt förslag och får jag rätt i den bedömningen så måste Sverige ta flera steg i skattesänkningen, säger Ulf Spendrup.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons