Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett starkt Dalarna är viktigt för att få del av pengarna

Annons

Men nu har en förändring inträffat. Det är bra tycker Gunnarsson, men han släpper inte frågan när det ser ut som det gör i exempelvis Falun. Och Dalarnas usla vägar måste förbättras. Det var bara ett län som fick lägre väganslag än Dalarna.

Flera poliser till Dalarna!

Mera pengar till Dalarnas vägar!

Som oppositionspolitiker får man inte ofta som man vill. Sedan är det en annan sak att de moderata förslag som läggs, såväl i riksdagen som i landstinget Dalarna, dyker upp i en ny skepnad och med "nya förslagsställare". Och då är det "utmärkta förslag" som går igenom. Och bra är väl det. Det viktiga är att det händer något.

Redan 1994 kunde man se tendenser att det i Dalarna - och landet i övrigt - behövdes en hårdare satsning på polisutbildningen. Men de svar jag oftast fick var "Vi har aldrig haft så många poliser som nu, antalet är tillräckligt."

Sådana svar har kommit också en bit in på 2000-talet.

Men nu, helt plötsligt, så har många vaknat. De som skällde på mig i valrörelsen om just polisfrågan, säger nu att det behövs flera poliser. Skulden för de här bristerna har socialdemokraterna och de partier som bildar regeringsunderlag, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Vi moderater ville, då budgeten för år 2003 skulle tas, att 1983 ytterligare miljoner (varav 1 419 miljoner av dem till polisen) skulle satsas på rättsväsendet de kommande två åren. Det blev nej på vårt förslag. För år 2003 var vårt förslag +946 miljoner. Nu så här efteråt vet vi hur läget är. Jag har i cirka två års tid talat mig varm för att ytterligare en polishögskola skulle starta - och med lämplig placering i Dalarna. Inte ett knäpp från socialdemokraterna men nu har man fört fram förslaget som sitt eget, så då finns det ljusningar...

Det viktiga är inte vem eller vilka som kämpat och kämpat längst, utan att det händer något. Men vid valet i september 2002 valde folk väg i polisfrågan. Det måste man komma ihåg.

Läget är mycket bekymmersamt. Jag besökte polishuset i Falun och fick se en hemsk lista på timmar som Falun helt skulle sakna poliser, hela kommunen, inte en enda polis i tjänst. Sådant skrämmer men ger en råg i ryggen att inte ge upp. Jag känner att den moderata linjen här är den rätta.

När det gäller väganslagen är det också där regeringens bristande förmåga att inse allvaret som är orsaken till förfallet. Vi i Dalarna fick det näst lägsta anslaget av alla län. Kan vi vara nöjda med detta? Icke! Våra vägar är dåliga och för att vi ska få företagen att växa och folk att söka sig till oss behövs vägar som är bra. Vägfrågan är viktig för vårt län.

Lösningen på alla problem tycks nu vara - om man läser debattinlägg - att Region Dalarna och politikerna där ska lösa allt.

Jag tror att huggsexan där kommer att bli liknande den som varit på andra politiska nivåer där alla kommuner ska samsas med landstingets företrädare.

Det som jag ser som viktigt är att Dalarnas namn stärks i Rosenbad och i alla departementet och att Dalarna är starkt i kampen om de pengar som finns att fördela.

Vem kan säga att det är så i dag?

ROLF GUNNARSSON

Mer läsning

Annons