Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett ständigt arbete"

Annons

- Att börja redan i förskolan, fortsätta genom hela skolan och högskolan och vidare ut på arbetsplatserna, anser Leif A Jonsson, familjerådgivare i Falu kommun och representant från stiftelsen Manscentrum i Dalarna vara det viktigaste.

- Det handlar om attityder och inte enbart om kvinnor och män. Barnen ingår också i jämställdhetsarbetet, säger Leif A Jonsson.

- Jämställdhetsarbetet är evigt. Ett ständigt arbete måste pågå, säger Pernilla Ohlin, en av länsstyrelsens två projektanställda och Pernilla anser också att arbetet med jämställdhet inte kan fungera i projektform. Det blir lätt ett bloss som slocknar efter en stund. Jämställdhet ska in i det ordinarie arbetet och genomsyra alla beslut.

- Vi vill inte producera ännu ett tråkigt dokument. Det ska vara levande och därför utgår vi från människor som är verksamma i olika delar av samhället.

Ett 50-tal personer diskuterade under onsdagen könsbundna mönster och förebilder, attityder, stora visioner som ska konkretiseras till nästa seminarium i Borlänge. Samma deltagare fortsätter arbetet. Deltagarna kommer bland annat från näringsliv, myndigheter och organisationer och en stor del av gruppen består av män.

- Naturligtvis vill vi nå chefer och ledare i olika organisationer, men vi har insett att det är orealistiskt att ordna seminarium för dem. De har inte tid, även om de är mycket viktiga för att driva jämställdhetsarbetet vidare. Leif Pettersson och jag, Länsstyrelsen Dalarnas båda projektanställda i jämställdhetsarbetet, söker upp kommunledningar, chef och ledare i länet och pratar med dem personligen, säger Pernilla.

I slutet av april träffas deltagarna igen i Falun för att välja olika aktörer som ska realisera refferensgruppens arbete.

Pernilla Ohlin beskriver den stora referensgruppens arbete som underlaget för länsstyrelsens mål att öka jämställdheten.

- Ohälsan bland dubbelarbetande kvinnor måste minska. Könssegregerad arbetsmarknad där människor ofta gör traditionella yrkesval är några viktiga delar av vårt arbete.

- Vi lever i en allt mer sexualiserad vardag där stereotypa könsroller råder. Framför allt drabbas barn och ungdomar. Alla tjänar på jämställdheten, men detta är inget specifikt för Dalarna, säger Pernilla.

Seminariet inleddes av Britte Marie Hedlöf, jämställdhetsdirektör. Arbetet fortsatte i olika diskussionsgrupper. Författaren och debattören Kerstin Bäck från Borlänge talade om jämställdhet, om vilja och kunskap.

Målet med arbetet är att utkristallisera vilken väg länet ska gå i det fortsatta jämställdhetsarbetet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons