Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett spel med udd

Annons

Borta är de krigiska närkamperna och blodspillet. Smutsiga och svårt skadade riddare som vacklar ut från tornerplatsen är numera en ovanlig syn. Stämningen runt de svenska mästerskapen i tornerspel i Grytnäs i helgen var dock så tidstrogen att man lätt förleddes att tro att man hamnat tillbaka i medeltiden.

- Det är väldigt mycket show och lek det här och vi som håller på med tornerspel är ju lite av teaterapor. Samtidigt blir det mer allvar nu när det är svenskt mästerskap och inte bara en uppvisning, sade Lord Ilex Twig, eller Mikael Lundal som han egentligen heter, från S:t Nicolai Riddare i Värmland.

Han och övriga deltagare var klädda i medeltida ringbrynjor och hjälmar i stål och på hästtäcken och flaggor syntes de individuella vapenmärkena i olika färgkombinationer.

380 ton grus hade forslats till tornerplatsen och en läktare med plats för 1 000 personer hade byggts upp inför helgens mästerskap. Under lördagen tävlade de cirka 40 deltagarna om titeln svensk mästare i individuell klass och på söndagen var det dags för fem lag att visa sina ridderliga färdigheter i lagklassen.

Tornerspelets deltagare tävlade i sex olika grenar, varav kuddar och trekombination med svärd var två.

- I den förstnämnda grenen handlar det om att i full galopp spetsa en kudde som ligger på marken med ett spjut. I trekombinationen ska man klyva ett kålhuvud och ett äpple och plocka upp en ring med svärd, också det i full galopp, sade Thomas Johansson från Celeres Nordica riddarsällskap från Uppsala som arrangerade tornerspelet tillsammans med Grytnäs hembygdsförening.

Han berättade att närkamperna där riddarna tävlar man mot man om att träffa varandra med en lans fortfarande existerar i uppvisningsform.

- Men lansarna är preparerade så att de går av direkt när man träffar sin motståndare. Det är ingen som kommer till skada nuförtiden. Man mot man-kamperna är dock ingen gren som finns med vid svenska mästerskapen, förklarade han.

Helgens lag-SM vanns av segertippade Tornaments från Gotland. Svensk mästare i den individuella klassen blev riddaren Trefaldighetens lycka från Tornaments, tätt följd av klubbkamraterna Tvenne Pilar och Riddare Vågen på andra och tredje plats.

Förutom de välbesökta tornerspelen kunde Grytnäs hembygdsförening under medeltidsdagarna öppna grindarna till en hembygdsgård som tillfälligt förvandlats till en medeltida handelsplats.

- Här kan man besöka handlare som säljer medeltida hantverk, man kan lyssna till den medeltida musikguppen Patrask från Falun och man kan låta sig underhållas av V.Bea Joculatores, en av Sveriges skickligaste gycklargrupper, konstaterade projektledaren Sören Ohlsson som räknade med att närmare 6 000 personer besökte årets upplaga av medeltidsdagarna.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons