Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett smakfullt päronblot i väntan på Solleröns vackra vikingaskatter

Annons

Ett svärd från vikingatiden med silverinlägg hör till de 1950-talet föremål, som Historiska museet ska låna ut till det nya Vikingamuseet på Sollerön.

Den tolfte november möbleras föremålen in i den speciella uställningshallen byggd med vikingarymd. Vikingarummet är inrymt i det nya besökscentrat.

Fredrik Sandberg från Dalarnas museum och Johan Boström, ordförande i Sollerö sockenförening, informerade om besökscentrat vid en vikingainspirerad tillställning på torsdagen. Söndagen den 1 december invigs det nya besökscentrat.

Fredrik Sandberg konstaterade att det nya museet ger en chans att bli bekant med Solleröns äldre historia, med avstamp i perioden 600 till 700 år efter Kristus.

Av de 50 föremålen från Historiska museet nämner Fredrik Sandberg speciellt ett svärd med silverinlägg, som visats runt om i världen.

- Ett avtal har skrivits med Historiska museet om att det nya Vikingamuseet ska få ha svärdet i tre år till att börja med, berättar Fredrik Sandberg.

Det var på 1920-talet som arkeologerna gjorde gravfynden bland stenrösen på åkrarna vid Bengtsarvet och Utanmyra. Föremålen vid den nya utställningen härstammar främst från två av gravarna.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons