Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett slag i ansiktet"

Annons

Kritik mot Samhalls avveckling har riktats från många håll och nu ger sig också chefen för arbetsmarknadsenheten i Malung Henry Melin in i debatten.

- Nedläggningen av Samhalls verkstad i Malung är ett slag i ansiktet mot dem som redan har det sämst ställt i samhället och som på olika sätt står längst bort från den ordinarie arbetsmarknaden säger Henry Melin.

Han är också ganska säker på att det inte kommer att kunna skapas sysselsättning åt alla 40 som nu berörs av det här nedläggningsbeslutet.

Henry Melin har vänt sig till riksdagsmän för att belysa problemet, och han hoppas att det finns mod att man politiskt kan skapa andra förutsättningar för arbetshandikappade. Melin menar att inte bara ekonomin ska styra förutsättningarna för dessa människor.

- Jag tycker att detta är ett gemensamt ansvar för oss som inte har hamnat i den här situationen, säger Henry Melin.

- Jag hoppas också att de ansvariga ministrarna får ta del av det här Jag är rädd för att många som nu berörs av nedläggningsbeslutet kommer att hamna i sjukskrivning eller andra svårigheter, säger Henry Melin.

Henry Melin påpekar också att det är viktigt att alla deltar i arbete utifrån sin kunskap och förmåga, och att det måste vara bättre för både samhället och den enskilde att Samhalls verkstad i Malung blir kvar. Han menar att man gemensamt med Malungs kommun måste försöka hitta arbetsuppgifter som passar de nu berörda.

- Det enda som skulle hindra möjligheterna att skapa arbete för arbetshandikappade är bristen på kreativitet och empati. Samtidigt tror jag att många av dessa personer ändå kommer att få sin försörjning av samhället säger Henry Melin.

För Malungs kommun kom också nedläggningsbeskedet av Samhalls verkstad som ett chockbesked eftersom ingen, innan man offentliggjorde beslutet, hade varit i kontakt med kommunen.

- Jag tycker att man har agerat på ett märkligt sätt och tagit mycket liten hänsyn till de människor som drabbas, säger Henry Melin som kommer att strida för att Samhalls verkstad i Malung blir kvar i någon form.

- Om företrädare för Samhalls ledning och kommunen sätter sig ner och diskuterar den här frågan är jag också övertygad om att de kommer att finnas en lösning, säger Henry Melin som inte alla tror på möjligheterna att samtliga 40 berörda kan ges andra arbetsuppgifter i kommunen.

Sista ordet lär heller inte vara sagt i den här frågan och vad tidningen erfar finns det starka krafter som arbetar för att nedläggningen av Samhalls verkstad i Malung inte kommer att fullföljas.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons