Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett sekel av företagande kartläggs

Annons

Det hela började år 1899 med en liten tidningsannons om möjligheten att köpa en inramad bild på kungafamiljen.

Johan Petter Åhlén och hans farbror Erik Holm stod bakom annonsen. Postorderföretaget Åhlén och Holm Insjön var fött och företagets framgång har genom åren inspirerat många att starta eget.

- Clas Ohlson var kusin med Johan Petter Åhlén och säkerligen inspirerad av honom när han startade sin verksamhet, säger Hans Hellström.

Men även om Åhlén och Holm startade postordertrenden som följts av Clas Ohlson, Tysklinds med sport och fiskeutrustning, samt flera andra större och mindre insjöföretag, så är det ändå trävaruindustrin som varit ortens största branch genom åren.

Och traditionen håller i sig. I dag är två av Insjöns träföretag bland de tre största inom träbranschen; Tomokuhus och Bergkvists såg.

Till grund för Åhls hembygdsförenings kartläggning och dokumentation av Insjöföretagen under 1900-talet, finns medlemmen Naime Nordhs över 50 år långa samlande och nedtecknande.

Vidare har Kerstin Gustafsson och Ulla Björling, båda med företagarpåbrå på föräldrarsidan, tillbringat åtskilliga dagar på länsstyrelsen i Falun och gått igenom deras handelsregister från 1890 och framåt.

- Ambitionen är att vi ska kunna samla allt material i en bok, men det tar nog några år till, säger Hans Hellström.

- Vi vill också sätta upp en permanent utställning, kanske kan den vara klar till nästa år.

Vill man redan nu ta en titt på materialet om Insjöföretagen, så håller arrangörerna som bäst på att färdigställa en utställning i NTO-lokalen på baksidan av Vattberget.

- Utställningen visar vi i samband med Hembygdsföreningens dag den åttonde augusti. Då hoppas vi även få hjälp med uppgifter om de 175 företag som vi inte vet något om, säger Hans Hellström.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons