Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett säkert vårtecken

Annons

Lådor fullproppade av små gröna uppstickare som till sommaren ska blomma i våra trädgårdar trängs på bänkarna och en obeskrivbar ålderdomlig doft från förr sprider sig.

- I dag börjar vi flytta ner utplanteringsväxterna i sommarväxthusen där vi flyttar över dem i egna krukor så att de får plats att växa till sig. Det sväller ut mer och mer där nere, säger Mats och greppar tag i en låda fylld med lobeliaskott.

Sticklingar av alla de slag prydligt försedda med skyltar gör det lättare att välja sort.

- Vi säljer mer och mer hybrida sticklingar, större blommor och fler färger är vad folk vill ha. Det är många fördelar med de hybrida, sterila sticklingarna. De ger större växter då plantorna får ge kraft till blomning i stället för till frön, menar Mats och visar upp ett blivande praktexemplar.

Annars är ju fortfarande gubben och gumman en populär blomma.

Hur gör man då för att få så många växter som möjligt i sin trädgård?

- Att ta sticklingar är effektivt. Man tar helt enkelt toppen genom att nypa av under bladfästet som bör ha tre-fem blad. Placera så sticklingen i såjord. Vattna lite. Täck gärna med en glasruta eller plast men kontrollera så att det inte blir alltför blött därinne. Efter en till två veckor, beroende på sort, har sticklingen rotat sig. Toppa därefter för att få kompaktare plantor och fler sticklingar, tipsar Mats.

Nere i sommarväxthuset är Elisabeth Lannefeldt och Jan Åke Svensson i full gång med omplanteringen.

- Stanna. Det var en ödla som kilade ner där vid fönstret, säger Elisabeth.

- Kanske en predator som käkar upp ohyran, inflikar Mats som är noga med att bara använda biologiska bekämpningsmedel och då i förebyggande syfte.

Mats har också två katter som stryker omkring i växthusen vilket är både stämningsfullt och praktiskt.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons