Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rum mot naturen

Annons

Det är alltså den första etappen i Naturum Dalarna, av totalt tre etapper, som nu står klar. Omkring 60 inbjudna gäster och andra besökare fanns på plats. Ingrid Dahlberg klippte invigningsbandet och under invigningscermonin spelade Siljansnäs sockenspelmän.

Etapp ett i utställningen berör bland annat skogen, ängen, fäbodar, rovdjur och Dalälven. Den andra etappen kommer att handla om, bland annat, geologi och gruvbrytning. Den tredje etappen kommer att beröra vad besökarna kan se från utsiktstornet på Björkberget.

Under invigningen talade även miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson, från länsstyrelsen, Tysk Staffan Ericsson, från Fulu-fjällets Naturum, Staffan Müller, från Leksands fågelklubb, Eva Granath, från Naturvårdsverket och Leksands kommunalråd, Bo Pettersson (c).

-Natur helt utan mänsklig åverkan finns inte längre i Dalarna. I många hundra år har landskapet formats av jordbruk och kreatursbete, av gruvdrift och skogsbruk, av vattenkraftutbyggnad, trafik och turism. Det har inneburit att en del värden försvunnit, men också att nya tillkommit, förklarade Ingrid Dahlberg.

-Här, i Naturum Dalarna, vill vi visa upp en del av all den skönhet som finns runt om oss i Dalarna - och också en del av de förändringar som sker och hur de påverkar oss och vårt landskap.

Dahlberg betonade naturens betydelse.

-Naturum är en port till naturen - en plats där vi kan få kunskap men också vila och tid för eftertanke.

Etapp två i Naturum Dalarna beräknas vara klar i februari år 2007 och etapp tre i juni år 2007.

Totalt kommer Naturvårdsverket att investera mer än tolv miljoner kronor i anläggningen. Upprustningen kostar cirka sju miljoner kronor och fem miljoner kronor går till etapper i utställningen.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons