Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt ståhej för skidkungen

Annons

- Det blev en hel del ståhej som jag inte hade räknat med.

Det säger gamle skidkungen Sixten Jernberg, Lima, som häromdagen, fyllde 75 år.

Sixten firade 75-årsdagen hemma i Limedsforsen och han hade sagt ifrån sig uppvaktning.

- Det är inget att fira att man blir äldre, menar han.

Men en mästare är alltid mästare och trots att det är 40 år sedan Sixtens strålande skidkarriär avslutades så är han ingalunda bortglömd. Än i dag är det brevskrivare som vill ha autografen.

Hemma hos Sixten började 75-årsfirandet med besök av tidningar och tv dagarna före högtidsdagen. Sedan kom högtidsdagens uppvaktning då blommor och presenter strömmade in samtidigt som telefonen gick varm i den jernbergska villan.

- Det ringde i stort sett oavbrutet i ett par dagar, så jag var tvungen att dra ur telefonen emellanåt för att få litet lugn och ro. Även om det är roligt att man är ihågkommen för det man gjort, så är det arbetssamt också, jag är ju ingen ungdom längre, säger Sixten.

Bland gratulanterna som uppvaktade med blommor, hörde av sig på telefon eller hälsade på hos skidkungen fanns landshövding Ingrid Dahlberg, Lima idrottsförening, skidåkarkamraterna Janne Stefansson, Sälen, och Gunnar Samuelsson, Lima, affärskontakterna och vännerna Mats Olofsson och Henrik Mattsson från Malung samt kommunfullmäktiges ordförande och Sixtens gamle arbetskamrat Johnny Skottheim. Den sistnämnde kom med en flaska av Sixtens favoritdryck - lingondricka.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons