Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett riktigt schabrak"

Annons

74-årige Bertil Bratt har i flera år utmärkt sig som en entusiastisk idéspruta med en mängd idéer och tankar om hur stan kan utvecklas.

Nyligen berättade NLT att Banverket kan tänka sig att under nästa år riva bort sex av de fjorton spåren på banområdet i Ludvika.

Därmed öppnar sig en möjlighet för kommunen att förverkliga en gammal idé om en gångbro från baksidan av Bergslagskonditoriet, över Bergslagsgatan och järnvägsområdet och ned till Väsmans strand.

- Det där tittade jag och framlidne stadsplaneingenjören Bengt Lindqvist på för några år sedan. Bron skulle kosta 12 miljoner att bygga.

- Ett ur flera aspekter mycket bättre förslag är att bredda bron på Kajvägen. I dag är det svårt för två fordon att mötas på bron och den är trafikfarlig. Bredda den så mycket att två bilar kan mötas samtidigt som det skapas utrymmen för gångare och cyklister. Det skulle kosta cirka två miljoner.

Med tanke på tyska Lidls etablering så är det för den gamle trafikskoleläraren Bertil Bratt en gåta att ansvariga inte verkar ha tänkt till när det gäller framtida trafikströmmar i området. Han häpnar över att förslaget om en rondell vid infarten till Lidl har skrinlagts.

- Ska de verkligen låta det se ut som det gör i dag där vid infarten till Kajvägen? Med tanke på Lidl blir det ju än viktigare att bron på Kajvägen förbättras, betonar Bratt.

Han anser att det är olyckligt att kommunen låtit Lidl bygga vid järnvägsområdet. Nybygget bidrar till att försämra utsikten mot Väsman för dem som färdas på Bergslagsgatan. I viss mån drabbas även de som bor i Hästenkvarteret.

Å andra sidan tycker Bratt att det är glädjande att Banverket äntligen verkar villigt att riva sex spår och därmed släppa till mer mark närmast Väsman.

- Dessa nya frilagda ytor kan användas till mycket. Exempelvis för att ordna större utställningar och som en plats för cirkusföreställningar. Här kan det också ordnas med ett större antal bilparkeringar.

Bertil Bratt menar att bilparkeringar kommer att behövas om han skulle få gehör för sina idéer om utveckling och bättre användande av Roths äng.

- Där vill jag att man ställer i ordning den engelska parken med en massa gångar och trädarrangemang. I Roths äng vill jag att det ska finnas en friluftsscen som kan användas för konserter, gudstjänster med mera. Och så vill jag ha en dansbana samt några båtbryggor.

- Den gula villan strax intill Roths äng ägs av kommunen och kallas för Sjösala. Den skulle passa utmärkt som restaurang, framhåller Bertil Bratt.

Idéerna för Roths äng är inte nya utan Bertil Bratt har framfört dem vid ett antal tillfällen de senaste åren. Han upplever att förslagen tyvärr inte har uppskattats bland de styrande.

- Jag känner att jag har motarbetats av personer i den högsta kommunledningen, säger Bertil Bratt.

Han hoppas dock att intresset för hans idéer ökar nu när det äntligen verkar vara på gång att hända något med Väsmanstranden, eller Ludvikas bakgård som han föredrar att benämna området.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons