Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt moment 22

Annons

Räddningstjänsten har hamnat i en riktig Moment 22-situation. Det blir inte bra hur man än gör.

Sedan 2001 har räddningstjänsten Dala Mitt, som omfattar kommunerna Falun, Borlänge och Säter, bedrivit en verksamhet kallad larmservice. Det går ut på att räddningstjänsten utför provning av automatlarmsanläggningar, och tar betalt för detta.

Problemet är att räddningstjänsten riskerar att hamna i en jäv-situation, eftersom räddningstjänsten också har ansvaret för tillsyn inom området.

I klartext: Räddningstjänsten ska kolla så att räddningstjänsten sköter automatlarmen.

Räddningsverket tycker därför att det är olämpligt att räddningstjänsten fortsätter med larmservice.

Men att sluta med den här verksamheten kommer att få en hel del negativa konsekvenser.

Förutom att räddningstjänsten tappar en intäkt på i runda slängar 100 000 kronor per år, och att en bra rehabiliterings- och reträttplats för personal försvinner, så misstänker räddningstjänsten att antalet felaktiga automatiska brandlarm kan komma att öka.

Något som räddningstjänsten verkligen inte vill.

Antalet felaktiga automatiska brandlarm minskade i fjol med cirka 20 procent. Hur många som härrör till provningsverksamheten är dock svårt att säga.

- 97 av 100 gånger när vi åker på automatlarm är det inget. Och många av de övriga tre procenten är heller inte några stora saker, säger räddningschef Markus Sandvik.

Att åka i onödan på en massa automatlarm är ett problem av flera skäl, inte bara att det kostar onödigt med pengar.

- Det blir förstås svårt att hålla garden uppe om i stort sett alla automatlarm är falska. Dessutom finns det alltid risker när vi rycker ut. Folk kan lätt bli stressade av sirener och blåljus. Så visst är onödiga utryckningar ett stort bekymmer.

Men Sandvik kommer ändå fram till att räddningstjänsten bör sluta med automatlarmsprovning.

- Trots de negativa konsekvenser så kan vi inte fortsätta eftersom vi hamnar i en jävsituation. Skulle det visa sig att antalet fellarm ökar mycket får vi väl ompröva beslutet, säger Sandvik.

Direktionen för räddningstjänsten Dala Mitt gick, efter en hel del vånda, på räddningschefens förslag. Vilket innebär att räddningstjänsten kommer att säga upp alla avtal och upphöra med automatlarmsprovning.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons