Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt hantverk

Annons

Marcus Engström gick fyra år på norska Musikinstrumentakademien i Sarbsborg, tio mil söder om Oslo. 2003 tog han ut sin examen efter tre veckors gesällprov i Tyskland. Den som vill kan även fortsätta fyra år till och ta mästarbrev, men det var inte något som Marcus Engström nappade på. Han har sin arbetsframtid relativt säkrad i USA, med eller utan mästarbrev.

Företaget som erbjudit honom jobb ligger i Kalifornien och verkstaden i Montana nära gränsen till Kanada där Marcus flickvän Jody Roberts bor. Arbetet går främst ut på att bygga stålsträngsgitarrer, jazzgitarrer, konstruera verktyg och reparera gamla gitarrer.

- Alla verktyg är redan där och jag har köpt en trailer som står och väntar på mig. Tänkte bo i den till att börja med, det är många som gör det där borta, white trash tror jag de kallar det. Jag har i alla fall fått Labor certification, som säger att jag är kvalificerad för att jobba där. Men det är väl bara att vänta, säger Marcus.

Flickvännen Jody Roberts är just nu i Bjursås på långbesök och i väntan på utvandring bor de hemma i Marcus föräldrahem. Jody kan redan några ord svenska och hon räknar kallt med att stanna i upp till tre-fyra månader.

Marcus Engström började spela gitarr vid tio års ålder och byggde sin första gitarr som 15-åring i slöjden när han gick i Bjursåsskolan. Sedan dess har han byggt 26 stycken och spelar fortfarande lite då och då.

- Jag har spelat både rock, folkmusik och klassiskt, men nu blir det inte lika mycket. Mest intresserad är jag av att bygga stålsträngsgitarrer och ska man bli riktigt duktig och få ljudet att låta jämt, med klang, och ge instrumentet en speciell karaktär så tar det en hel livstid.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons