Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riksintressant område

Annons

Stadsbyggnadskontoret i Borlänge har därför utfärdat en strikt planering för husen runt Torsångs kyrka.

Stridsfrågan mellan flera ortsbor och kontoret verkar vara huruvida falu rödfärg är historiskt motiverat.

- Att färgen skulle använts endast de senaste 30 åren är felaktigt. Redan på 1800-talet målades stugorna i området med falu rödfärg, säger Arne Ludvigsson.

För att säkerställa den enhetliga miljön vill kommunen kunna bestämma hur de boende bygger och målar sina hus. Arne Ludvigsson anser att de vore oklokt av de boende att splittra Torsångs homogena byggnader.

- Vill de sänka försäljningspriset på sina hus ska de måla i alla möjliga färger. Det har visat sig att marknadsvärdet på husen sjunker då.

Att det finns olika historiska traditioner när det gäller utseende på hus håller stadsarkitekten med om. Svårigheten verkar vara att välja vilken tradition som ska gälla.

- Många stugor var förut grå och omålade. De var helt utlämnade åt väder och vind som slet hårt på fasaden. Frågan är om det är den traditionen vi ska ta efter?

Är det här inte bara ett sätt för stadsbyggnadskontoret att haka på den populära trenden med faluröda stugor?

- Det kan vi nog säga, men den trenden är i så fall 200 år gammal. Vi hävdar att det är just den historiska och kulturella normen som ska följas.

Vad anser du om Torsångsbornas åsikt att planen är alldeles för detaljerad?

- Egentligen måste jag tänka mer på den frågan. Det är alltid en avvägning och jag kommer att noga läsa deras synpunkter i skrivelsen.

Innan områdesplanen fastställs ska två större förhandlingar ske i kommunhuset.

Under förhandlingarna ska de boendes och stadsbyggnadskontorets synpunkter avhandlas.

Det blir sedan Borlänges byggnadsnämnd och kommunfullmäktiges sak att avgöra vad som egentligen är den historiska traditionen i Torsång.

MATTIAS SJÖBERG

Mer läsning

Annons