Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rent folknöje i Svartnäs

Annons

- Många turister stannar och frågar om det går för sig att titta på djuren, berättar ägaren Ture Rosenlind.

Det gör det förstås, då Hälge och Nittontaggar´n blivit riktigt folkliga efter tre år nere i civilisationen. Nu är de dessutom nykastrerade och på väg att bli lite lätthanterligare även i brunsttider.

- Förra hösten var de för hemska, Nittontaggar´n stångade mig där bak så att blodet sprutade, avslöjar Ture.

Men det spektaklet är redan glömt. Nu siktar Ture på att skaffa sina härkar ett par unga vajor som sällskap. För några kalvar lär det knappast bli med två kastrerade handjur på gården.

- Jag blev lurad på konfekten när jag hämtade hem renarna med hästfinka från Jokkmokk, förklarar Ture den uppkomna situationen.

Renskötaren Henrik Kuhmunen, som valde ut djuren, var själv övertygad om att det var en hon och en han som for till Dalarna. Men verkligheten var en annan, och nu får väl Ture åka upp och hämta hem lämpligt damsällskap.

Ture misstänker att förväxlingen kan har berott på att Hälge hade betydligt mindre horn än Nittontaggar´n. Det har han fortfarande precis som älgen Hälge, och det är också efter seriefiguren har han fått sitt namn.

Nittontaggar´n däremot har en imponerande krona och kan stoltsera med 36 taggar när det nu ska fejas som bäst.

Det är tre år sedan renarna som ungdjur lämnade fjällvärlden och flyttade ner till Nilslarsberg. De har växt sig stora och starka, och håller som bäst på att köras in av Ture och hans kompis Mauritz Thunberg.

- Det går riktigt bra, även om det hittills mest rört sig om tomtekörningar i juletid med klappar till barnen.

Men mer ska det bli fast det tar tid, då det är vildfödda renar. Nu är de i alla fall så tama att de kommer fram och hämtar "bulla" ur handen och låter sig klappas.

Annars äter de mest vitmossa, gräs och pellets av den sort som ges som kraftfoder till unghästar. Det har bidragit till att göra dem snabba, starka och slipade till tusen.

- När jag ska fånga in dem får jag agera cowboy utan häst och springa runt och kasta lasso, erkänner Ture.

Så det är rena vilda västern i Nilslarsberg, när Ture från Gällivare jagar Hälge och Nittontaggar´n från Jokkmokk för att spänna dem för ackjan.

Mer läsning

Annons