Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett radikalt förslag

Annons

Färre elever går ut grundskolan med godkänt i kärnämnena. Våra gamla blir inte ordentligt omhändertagna, småbarnen får inte den uppmärksamhet som de behöver på dagis.

Vårt samhälle präglas av nedskärningar och omprioriteringar. Visst är detta viktigt, men en annan viktig sak som vi ofta glömmer, är miljön.

Allt vi gör påverkar miljön. På grund av att Falun är beläget i en grop har vi sämre luft än andra städer. Vårt bilåkande under vintern gör också att ozonskiktet försvagas och växthuseffekten förstärks.

Miljontals kronor går varje år till forskning om hur vi ska förhindra eller skjuta upp dessa miljökatastrofer. Varför inte använda de pengarna till att i stället själva försöka minska vår negativa miljöpåverkan?

Ett mycket bra drag skulle vara gratis kollektivtrafik. Förutom positiva miljöeffekter skulle det också innebära mer pengar till det egna hushållet då bensinförbrukningen skulle minska radikalt och busskort inte skulle behövas.

Jag tycker att det är dags för oss alla att ta vårt ansvar när det gäller miljön. Det kommer inte att löna sig att stå här om 50 år och skylla ifrån sig på andra. För om 50 år är luften redan förstörd och skadan redan skedd.

Jag tycker att vi ska ha gratis kollektivtrafik på vintern och att tätortslinjerna ska gå färre turer på sommaren som en uppmaning till folket att cykla.

Roshanak Badri,

naturvetenskapliga programmet,

Haraldsboskolan

Mer läsning

Annons