Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett populärt nöje i Bjursås

Annons

I tio veckor pågår kursen. I onsdags var det näst sista gången, nu handlar det om hårdkörning innan finalen nästa onsdag.

Jonny Gustavsson, från Bjursås, är ledare för knivkursen i NBV:s regi, för runt 15 intresserade, där dock damerna lyser med sin frånvaro.

- Knivar är en typisk manlig grej, säger Jonny, som leder två kurser om året, en på vintern och en under våren, i konsten att göra en egen brukskniv.

- Vi har en väldig spännvidd på åldrarna bland deltagarna, den äldste, John Larses är 80 år och den yngste deltagaren är 25, berättar Jonny Gustavsson.

Att göra en kniv, kräver en hel del arbete, det är mycket "pillgöra" innan kniven är färdig.

- Man måste ha en viss fallenhet. Det är inte så lätt som man tror. Det är mycket att fundera över, säger Jonny.

Deltagarna, där det flesta sedan tidigare gått flera kurser, hinner med att tillverka två knivar under den tio veckor långa kurstiden.

Deltagarna får jobba efter olika modeller, själva knivbladet kommer färdigt, det är skaftet och själva knivslidan, som är det verkliga jobbet att få till.

- Såga och hyvla, det är en stor del i arbetet. Det viktigaste är ju att skaftet på kniven måste passa in i knivslidan, säger Jonny.

Till skaftet använder man olika träslag. Masurbjörk är ett populärt träslag, ett annat är stabiliserad trä.

- Stabiliserad trä behöver inte någon speciell behandling, det är enkelt och ett hållbart material, konstaterar Jonny Gustavsson.

Men att tillverka knivar är inte bara en hobby, många tävlar och ställer ut sina knivar.

- Det finns tävlingar, bland annat en på Dalarnas museum i april, då kommer några av kursdeltagarna att ställa upp och kanske plocka hem någon medalj, säger Jonny.

Knivkursen har även en social sida. Vid varje träff håller någon av deltagarna med kaffe med dopp.

- Det är en trevlig hobby, och det är klart att det blir mycket killsnack runt kaffebordet om knivar och andra ting på männens villkor, förstås, säger Jonny Gustavsson.

023-936 53

Mer läsning

Annons