Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett politiskt misslyckande"

Annons

Gustavsson håller på att göra en integreringsfolder till Falu kommun.

- Det gäller att informera om de seder och bruk som gäller här. Exempelvis jämställdhetslagen. Det är inte lätt att känna till vad den innebär för en invandrare. Men jätteviktigt att veta.

- Det handlar om att vissa män är beredda att mörda en kvinnlig familjemedlem om hon vägrar underkasta sig ett regelverk som männen snickrat ihop. Detta är oacceptabelt i dagens Sverige. Dessa flickor måste omfattas av jämställdhetslagen även om de ursprungligen tillhör en annan kultur.

Katarina Gustavsson kommer att fortsätta jobba med integreringsfrågor. Hon siktar på att komma in i riksdagen. I de nomineringar som gjorts har hon hamnat på fjärde plats.

- Mordet i Uppsala visar att detta är en jätteviktig fråga att jobba med. Mordet visar på ett politiskt misslyckande, man har misslyckats med integreringen. Misslyckats med att få invandrare att rätta sig efter de seder och bruk som hör till landet. Som invandrare vet jag vad detta innebär. Ofta i andra kulturer uppfostras man i ett kollektiv. Här som en individ som ska klara sig själv. Det kan vara stor skillnad.

Hon pekar på att flickor dagligen utsätts för frihetsinskränkningar, hot, misshandel, stympning och bortgifte.

- Det enda de vill är att omfattas av jämställdhetslagen, vilket är en fullkomligt naturlig och självklar rättighet, säger Gustavsson som vill att jämställdhetslagen ska göras ännu tydligare.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons