Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett pass till den friska luften

Annons

Naturpasset är en orienteringskarta till 25 kontroller som placerats ut i skogen. De flesta kontrollerna ligger nära stigar och är lätta att komma åt. Några är lite klurigare att hitta och kräver att man ger sig in en bit i skogen. Men kompass ska inte behövas till någon kontroll.

Aktiviteten arrangeras över hela Sverige. Lars Almgren har varit ansvarig för Naturpasset i Ludvika under alla sex säsonger.

- Det är inte meningen att folk ska ut och springa ihjäl sig efter kontrollerna. Då är det bättre att ta med sig en ryggsäck med kaffe och gå ut med sin morfar, sina barnbarn eller någon annan, säger han.

- Att ta en kontroll om dagen räcker. Då kommer man ju ut i naturen flera gånger.

På varje kontroll finns en siffra som man skriver i sitt startkort. Den som har ett fulltecknat kort kan delta i utlottningen av olika priser.

- Det blir roligare att komma ut i naturen på det här sättet, man får något att göra under promenaden, säger Lars Almgren.

I Ludvika finns det två områden att leta kontroller i. Lars Almgren har placerat ut 25 oranga och vita skärmar i den västra delen av Marnässkogen och i terrängområdet norr om Brunnsvik.

När säsongen kommer igång ordentligt kan det bli trångt i skogen. Redan nu har orienteringsklubben sålt 400 pass.

- Kommunens idrottsförening har köpt 200 pass och ABB:s idrottsförening lika många, berättar Lars Almgren.

Han räknar också med att sälja cirka 70 pass till privatpersoner.

I Ludvika finns Naturpasset att köpa på turistbyrån och på apoteket Liljan.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons