Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett paraply för miljön

Annons

Kommunen har en mängd olika projekt i gång för att förmå kommunmedborgarna att ställa bilen hemma i möjligaste mån eller sälja den och gå med i bilpooler om behovet av bil är litet. De ska i stället cykla, gå, ta bussen och tåget och samåka om nu bilen måste användas.

Detta kallas att söka smarta trafiklösningar och syftet är bland annat att spara miljön och förbättra folkhälsan.

Alla dessa olika projekt läggs nu under Trafikparaplyet och nya tillkommer. 500 000 kronor är avsatta för årets aktiviteter. Ansvarig för arbetet är gatu- och parkförvaltningen men alla kommunens förvaltningar är engagerade i det.

Kommunen har också inlett samarbete med föreningslivet så att en del av deras olika aktiviteter också kan gå in under Trafik- paraplyet.

Ett sådant samarbete är nu i gång med Falu IK och kom till på klubbens eget initiativ. I augusti ska klubben arrangera ungdoms-SM och då kommer mellan 800 och 1 000 ungdomar och ledare hit.

Samtidigt ska Kvarnsveden Goif anordna junior-SM och de båda klubbarna samarbetar nu om ett koncept där miljön, hälsan och smarta trafiklösningar sätts i högsätet. De ska förmå de hit- resande att åka tåg genom att ordna med transporterna med miljöbussar både inom städerna och mellan dem.

- Vi ska försöka förmå dem att åka kollektivt så långt som möjligt, säger Monica Sundin från Falu IK.

Falu IK ska också slå ett slag för kommunens sopsortering genom att de hitresande får sortera allt sitt avfall i containrar på Lugnet efter konstens alla regler. Den mat de serveras ska också i största utsträckning vara kravmärk.

Kommunen är jätteglad för klubbens initiativ.

- Det är så roligt att det kom från dem, säger Trafikparaplyets projektledare, Anna-Lena Söderlind.

Trafikparaplyet ska också försöka få medborgarna att förstå varför kommunen gör vissa fysiska förändringar som exempelvis att bygga om gator och ändra korsningar. Det har de ibland svårt att göra och tidningarnas insändarsidor fylls med protester från trafikanterna. Svärdsjögatans ombyggnad är ett exempel när det stormade friskt.

- Folk kan tycka att det vi gör är onödigt, att vi gör det krångligare för dem och att vi lägger pengar på fel saker, säger gatu- direktör Helen Lott.

Men allt har ett syfte, som exempelvis att höja trafiksäkerheten och nu ska kommunen inför förändringar gå ut med bred information för att öka förståelsen och acceptensen för vad man gör.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons