Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett oväntat tillskott i Zornsamlingarna

Annons

- En värdefullt bidrag till vår samling med barnmotiv.

Det säger museichef Birgitta Sandström om en gåva Zornmuseet fick ta emot på tisdagen.

Tavlan visar en liten flicka med ljusa lockar, knästrumpor, barnklänning och en docka i famnen. Den är målat 1886 av Carl Fredrik von Salza, som avbildat sin dotter fyraåriga dotter Elisabeth.

Tavlan har skänkts av Professor Nicholas Adams.

- Min farmors far var Carl Fredrik von Salza och flickan var min farmor, berättar Nicholas.

Han är historisk professor i arkitektur på Vassar College i New York. För sex år sedan började han forska i sin avlägsna släktings bekantskap med Anders Zorn.

Carl Fredrik von Salza var kollega till Zorn under tiden på Konstakademin i Stockholm.

När Anders Zorn fick en världsvid auktoritet valde Carl Fredrik von Salza att flytta till S:t Louis i USA år 1890. De två kollegorna höll kontakten och von Salza och hans fru hälsade på vid Zorngården i Mora 1895.

Kring 1905 avled paret Von Salza med endast några dagars mellanrum. Enligt Nicholas Adams höll hans farmor Elisabeth en nära kontakt med Emma Zorn fram till det att Emma avled 1942.

Med den historiska kopplingen kändes det naturligt för Nicholas Adams att skänka porträttet på Elisabeth till Zornmuseet.

Birgitta Sandström ser tavlan som ett fint tillskott.

Inom en snar framtid kan det bli aktuellt att visa tavlan för allmänheten i en liten separat utställning om von Salza. Alternativt kan barnporträttet ingå i en utställning om olika barnmotiv i Zornmuseets samlingar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons