Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett oväntat förslag

Annons

Kommunens kvarnar mal för långsamt för att något stallbygge ska bli aktuellt i år. Bygger ridklubben däremot i egen regi och slipper formell upphandling kan stallet rent byggnadstekniskt stå klart frampå höstkanten.

- Jag ställer mig dock skeptisk till att både stå som byggherre för stallet och ta över driften för hela anläggningen i ett slag, säger ridskolechefen Marika Schön.

- Då ska det till bra avtal med kommunen och att vi får långtidsarrendera all befintlig ängsmark ner mot Främby udde.

I måndags kväll sammanträdde ridklubbens styrelse och utsåg representanter till fortsatta överläggningar med kommunen.

- Jag kan tänka mig att acceptera under förutsättning att kommunen skrinlägger alla planer på någon form av camping eller sportstugor på Främby udde, säger Falu ridklubbs ordförande Jan Carlstein.

Hur det blir med den saken vill styrelsens representanter ha besked om vid nästa möte med kommunen före påsk. Då har de också lovats mer ingående information om vad driften kostat kommunen de senaste tio åren.

- Vi erbjuder Falu ridklubb att bygga i egen regi, då kommunen överlag strävar efter så mycket föreningsmedverkan som möjligt, säger fritidschefen Lars Runsvik.

Han tycker inte det ska uppfattas som ett svek utan tvärtom som en möjlighet för klubben att tidigarelägga stallbygget.

- Jag gör också vad jag kan för att Falu ridklubb ska få långtidsarrendera den omgivande ängsmarken ut mot Främby udde, säger fritidsnämndens ordförande Widar Andersson.

När det gäller den biten anser han sig ha nått halvvägs, då de ursprungliga planerna på en campingplats på Främby udde omvandlats. Nu diskuteras i stället byggandet av ett antal småstugor för turister. Men även det hoppas Widar Andersson kunna avstyra.

- Jag tycker det verkar som om campingen och fritidshusen på Främby udde blivit en prestigefråga mellan olika förvaltningar inom kommunen, säger ridklubbens Jan Carlstein.

Därför kräver han och ridskolechefen Marika Schön nu snabbt svar på frågan om ridklubben får disponera behövlig mark på Främby udde även framöver. Först efter besked om det kan de tänka sig att diskutera vidare om att bygga stallet i egen regi och ta över driften av anläggningen.

Fotnot: Falu ridklubb har 650 medlemmar och undervisar 350 elever varje vecka. I stallet finns 40 hästar och ett nytt stall är kostnadsberäknat till upp emot 10 miljoner kronor.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons