Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ord i rättan tid

Annons

Ord i rättan tid är redaktören Karin Rosencrantz Bergdahls artikel "Vresiga vulkaner och jakt i flock" i NLT del 2 den 2 december. Mot bakgrunden av den naiva debatten i miljöfrågor är hennes informatörers påpekanden en nyttig lektion om hur löjligt lite Sverige och västvärlden kan påverka naturens dynamiska kretslopp och pendlingar. Om man därtill lägger jordaxelns rörelser som flyttar polernas och ekvatorns läge i förhållande till solen blir mycket av miljöaktivisternas spekulationer rent nonsens.

Visst påverkar vi naturen men överdriver vår förmåga att påverka naturens oerhörda krafter.

Återigen visar amerikanernas kloka och ansvarsmedvetna sätt att angripa problemen vara det riktiga. De arbetar och forskar intensivt på problemet att oljan tar slut och med sina enorma forskningsresurser kommer de troligen att hitta de bästa lösningarna.

Jakten i flock på miljöinsatser här i Sverige tar sig löjliga uttryck. Vi ska avstå från att utnyttja den bästa och billigaste energin vattenkraften av miljöskäl, samtidigt som vi ska fylla vår fjällvärld och enastående skärgårdar med vindkraftsnurror som inte löser några energiproblem. Vi ska sluta att köra bil men ska vi förbjuda kineserna och indierna att skaffa sig bilar?

Vi har problem med energin, naturen och vattensystemen men de kan inte lösas med vilsna ambitioner och okunnighet om hur våra elenergisystem fungerar och hur stora behoven är för den tunga och livsviktiga industrin.

Folkomröstningar i dessa frågor är rena skojet.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons