Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett omöjligt uppdrag

Annons

Han var perfektionisten, ordningsmannen, innova-tören och viljemänniskan. Han var mannen som älskade utmaningarna. Gunde kunde nästan allt...

Men det var då. Det var för 15-20 år sedan i skidspåren. I dag är en av skidspårens största från då, fullblodsproffset, den glade entusiastiske tv-amatören.

Utmaningen som väntar är den största någonsin för Svan från Skamhed. Det är han som ska rädda svenskt föreningslivs viktigaste livlina, Bingolotto.

Det är programledaren Svan som ska försöka vända de senaste årens negativa utveckling.

Tv-höstens svåraste uppgift. Tv-höstens "mission impossible"? Hade det bara handlat om tv-programmet, det till hopplös söndagstid undanknuffade, hade jag inte brytt mig ett uns.

Som underhållningsprogram är Bingolotto en parantes bland tv-höstens alla ny- och omstarter. Fyrans före detta flaggskepp har sedan länge passerat sitt "bäst före-datum".

TV4 bekräftade också programmets reducerade värde när det ströks ur lördagstablån och flyttades till söndagarna, till en tid när mycket annat krockar.

Och jag hade som sagt inte brytt mig ett uns om det inte varit för det där med betydelsen för svenskt föreningsliv i allmänhet och ungdomsverksamhet i synnerhet.

Om Bingolotto kollapsar, vad ska ersätta då? Säg det.

Är verkligen Gunde mannen att klara detta? Jag tvivlar. Jag tvivlar starkt.

I tv-studion är fullblodsproffset från skidspåren den gode, glade emellanåt allt för högljudde amatören.

Gunde är i tv vad jag skulle gissa att "Loket" och Kronér skulle varit i skidspåren. Jag tvivlar dessutom på att det koncept som presenterats är vinnande. Jag tvivlar starkt. Vad hade Bingolotto varit i dag utan alla artister som funnits med genom åren? Troligen stendött, sedan länge slaktat och nedlagt.

Må Svan tillönskas all lycka. Inte bara för sin egen skull utan för svenskt föreningsliv.

De har inte råd med att Gunde och hans medarbetare misslyckas. Det ska bli intressant att se publiksiffrorna för de första tre-fyra programmen.

Är det förresten så smart att dra igång denna nysatsning, kamp för existensen, innan OS ens är slut?

Fotbollstjejer långt från fjolårets prestation och popularitet har ju inneburit publiksiffror långt från de förväntade för TV4, en tredjedel av de vid dam-VM i fjol ungefär.

Gundes marknadsföring har därmed också hamnat i skugga. Har ni märkt något av den?

Apropå OS tycker jag SVT klarat det i stort sett bra, om än med vissa skönhetsfläckar. Allt för hög ambition att av någon slags olympiskt rättviseskäl ge även de publikt ointressanta sporterna utrymme.

Att OS inte skulle kunna matcha de enorma tittar- siffrorna från fotbolls-EM hade jag anat.

Men Holm, Olsson och Klüft kunde nästan.

Drygt 3,3 miljoner såg exempelvis guldfesten i söndags. Rena, rama Robinson.

Veckans OS-topp

Förra fånet från fyran, Peter Jidhe, är på väg att bli SVT- sportens kung. En profil med en stil som aldrig funnits tidigare. Jidhe är tv-sportens OS-etta.

Veckans flopp

Att inte sända en av de olympiska höjdpunkterna alla kategorier, 1500-metersloppet, direkt var en miss modell grövre. Eurosport har varit en nödvändig back-up när SVT schabblat med friidrotten.

Mer läsning

Annons