Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett oförsvarligt ovetande

Annons

När jag läste NLT 26/7 fick jag en lindrig chock och att den inte blev värre beror helt på att man härdats av ett långt liv inom politikens alla dumheter.

Carl Ströms inlägg är chockerande när han ställer frågan "Vart tar alla pengar vägen", med hänsyn till att han är regionchef i Svenskt Näringsliv.

Att vanligt politiskt och ekonomiskt oskolat folk ställer den frågan är naturligt, eftersom frågan är tabu i den allmänna debatten i löntagarpolitikens Sverige, men att en högt betrodd person inom näringslivet ställer samma fråga är lindrigt sagt häpnadsväckande.

Det egendomliga är att han ger en alldeles korrekt bild av landets katastrofala ekonomi och om man drar ut konsekvenserna av det han skildrar får han svaret på sin egen fråga. Halva ekonomin består av rundgång inom löntagarpolitikens skatter-löner-och bidragssystem och bidragen från den privata sektorn hamnar i utlandet genom importen, av brist på produktion inom landet.

Han skriver själv att "det är endast skatt på de mervärden som genereras i den privata sektorn som ger något tillkommande till samhällsekonomin" och det är just detta som löntagarpolitiken hindrar och begränsar, men det törs han liksom alla andra inte skriva.

Om fler ställer "den högst relevanta frågan" vart tar pengarna vägen löser inga problem, för det är sanningsenliga svar som behövs och det har jag skrivit om i 20 år.

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons