Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nyttigt lagspel

Annons

Några av rollerna i musikalens kill- och tjejgäng spelas av bland andra en kvartett dansare, två stavhoppare, en trummis och en judotränare.

Jenny Anserin, tvillingarna Karoline och Kristine Olsson och Helena Lindholm är duktiga dansare med lång erfarenhet av dans. De tre förstnämnda ingår också i showdansgruppen Toadz.

När Jenny som tioåring skulle välja instrument i skolan valde hon - dans. Hon har dansat i 14 år och konstaterar att dansen är oerhört viktig för henne.

Helena, som kommer från Mockfjärd och som tidigare dansade i en högstadiegrupp i Dala-Floda, har flyttat till Falun, men pendlar till Djurås för att dansa, sjunga och agera.

- Arbetet med musikalen har varit utvecklande, tycker Jenny och Helena och får medhåll av Karoline och Kristine.

Bröderna Carlsson, framgångsrika friidrottare, är övertygade om att arbetet med musikalen gör dem till bättre idrottare och tvärtom:

- Dansen utvecklar koordinationen och motoriken, anser bröderna, som under musikalperioden kör åtta träningspass i veckan. Det handlar om fem friidrotts- och tre musikalpass. På fredagarna tränar de både friidrott och musikal.

- Lagandan i Grease är suverän och genom att alla sökt hit blir satsningen total, säger bröderna.

Mikael Johansson kommer från Orsa och går i skola i Örebro, men räknar sig just nu som gangsing:

- Det är ju hit jag längtar under skolveckorna, förklarar Mikael, som är trummis i Soultwister, pluggar musik - och tackade nej till en roll i Jesus Christ Superstar i Örebro för att kunna satsa på Grease i Djurås.

- Medlemmarna i ensemblen är hur duktiga som helst och Stina har lyckats väldigt bra med att hitta rätt roller åt var och en. Vi trivs, har kul ihop och sporrar varandra. En dansskola av det slag som finns i Gagnef skulle behövas på fler ställen. Hade jag växt upp i Gagnef hade jag säker dansat, fortsätter han.

Johannes Henningson, som kommer från Borlänge, är lika översvallande positiv:

- Grease är en modern klassiker och i min IT-klass har mer än hälften av eleverna sett filmen flera gånger. Jag kan sjunga, men dansat hade jag aldrig gjort innan jag kom med i West side story i Borlänge. Nu deltar jag i min andra musikal - ett stort och positivt gemensamhetsprojekt - och det känns underbart.

Fotnot: På fredagen hade ungefär 2 650 biljetter sålts. Det innebär att det bara finns 550 biljetter kvar. Premiären den 6 november är redan utsåld.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons