Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt liv i Insjön

Annons

I ett litet härbre i Insjön, mitt emellan sommarängen och häst-hagen, bor Helena Machovi´cová sedan en månad tillbaka.

Hon är språkläraren från Slovakien som kommit till Sverige för att stilla sin nyfikenhet.

- Jag har alltid varit intresserad av Skandinavien, men det finns nästan ingen information på slovakiska, säger Helena på knagglig, men fullt förståelig svenska.

I vintras tog hon en tiotimmars kurs i svenska vid universitetet i Bratislava, där man bland annat har Falu Kuriren och alla de andra tidningarna i koncernen som studiematerial. Efter universitetsstudierna har det blivit många egna timmar framför svenskaböckerna med dalahästar på.

Slovakiska, tjeckiska, ryska, tyska, polska, slovenska. Snart kan Helena även lägga svenska till sina språkkunskaper och då är det dags att ta i tu med engelskan. Läroböckerna är redan införskaffade.

- Jag tycker om språk, säger hon med ett skratt.

I första hand kommer Helena att stanna tre månader i Sverige, men hon hoppas att det ska bli längre.

- Över sommaren har jag jobb som personlig assistent, men sedan vet jag inte. Drömmen är att kunna stanna ett par år för att samla material till en bok om svenskarna, hur ni lever och arbetar.

Bokskrivande är dock inte den enda idén som Helena har. Att sitta och ta det lugnt är inte hennes modell. Hon har redan träffat riksdagskvinnan Barbro Hietala-Nordlund från Borlänge och delar av Borlänge kommuns ledning.

- Jag tror att våra länder skulle kunna ha mycket utbyte av varandra! Tänk om jag kunde hjälpa till att knyta kontakter både vad det gäller turism och företag. Det vore fantastiskt! säger Helena som tidigare i år fungerade som guide i Slovakien när Orsa trafik ordnade bussresa till Bratislava.

Hemma i Slovakien finns sonen och det treåriga barnbarnet.

- Visst saknar jag dem, men de unnar mig det här. Jag behöver nya impulser i mitt liv. Mitt arbete på Handelsakademien blev mycket rutiner även om jag under åren vidareutbildat mig både i S:t Petersbrug och Österrike.

Så för att bryta rutinerna packade Helena fyra resväskor, klev på bussen i Bratislava och steg av i Stockholm 36 timmar senare. Äventyret i Sverige kunde börja och än så länge stortrivs hon.

- Ni svenskar är fantastiska. Ni har inte bara öppnat era hem utan även era hjärtan och jag känner mig så välkommen och hemma!

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons