Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett nytt landmärke"

Annons

Landmärke är en sak. Viktigare är att kvävgastanken kommer att bidra till att företaget kan fördubbla produktionen av främst pannkakor.

-Vi har 22 stekmaskiner där vi på varje maskin kan tillverka 170 pannkakor i timmen. Nu håller vi på och bygger ut med ytterligare 20 stekmaskiner och går det som planerat kan den nya "linen" tas i drift vecka 8 (19 februari). Då kan vi öka produktionen av pannkakor med 3400 i timmen, berättar Malmkvist.

De nya stekmaskinerna kopplas på sätt och vis samman med tanken ute på gården. I den kan det förvaras 24 kubikmeter flytande kväve. Kvävet förs in i anläggningen via rör och används som kylmedel.

-På en sträcka av fyra meter i "frystunneln" kyls den varma maten ner till minus 20 grader, berättar Malmkvist och förklarar att den snabba frysprocessen förlänger hållbarheten, säger Gun-Britt Malmkvist.

Hon startade företaget 1995.

För närvarande är det 26 personer som har sin arbetsplats i före detta Gärdeskolan.

Ett par personer jobbar extra och Malmkvist utesluter inte att de också kommer att erbjudas fast jobb.

-I fjol omsatte vid 18 miljoner kronor och i år har vi budgeterat 25 miljoner men vi tror inte att det räcker. Omsättningen ser ut att bli högre.

En anledning till optimismen är att Laggen inlett samarbete med Färskvarukompaniet i Hedemora. Det företagets säljare ska åka runt bland affärer och andra möjliga kunder och marknadsföra Laggens produkter.

-Under alla år så har vi inte lagt ner något jobb på marknadsföring förutom att jag har ringt runt lite.

Laggen säljer till storkök och restauranger samt till Coop-butiker. Lokalt i Ludvikatrakten säljer man även till ICA- och Hemköpsbutiker och nu förväntar sig Malmkvist avsevärt fler butikskunder.

-Vi kommer att med hjälp av Färskvarukompaniet rikta in oss på hela Dalarna samt stockholmsområdet i första hand.

Laggen investerar 4,5 -5 miljoner kronor i de nya stekmaskinerna och diverse ombyggnader. Kvävgastanken hyrs av företaget AGA som också levererar kvävgasen.

-Vi får 163 000 kronor i statsbidrag, lånar cirka tre miljoner och försöker ordna resten av investeringen med egna medel.

KÄLLA: NATIONALENCYKLOPEDIN TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons