Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt inslag i rabatten

Annons

Karin Berglund skriver i boken Din trädgård: "Ingen vild magnolia växer frivilligt på en så nordlig breddgrad som sydligaste Sverige, men med lock och pock kan man få ett fåtal arter att uthärda. Det är värt besväret för belöningen är stor."

Mattias Elofsson har tillsammans med sin kollega Hans Bill ritat den nya bananformade perennrabatten Bananen, som tidigare varit en sommarblomsterrabatt. De har haft hjälp att välja ut tåliga magnolior från Institutionen för landskapsplanering i Alnarp.

Magnolior kräver egentligen växtzon 1 eller 2.

- Men det ska också gå i zon 3 och 4. I Falun har vi visserligen växtzon 5. Men det beror på var man placerar växterna. Man kan få till växtzon 4 här om man hittar bra lägen, säger Elofsson.

Han och Hans Bill har valt Ölandsparken, som har ett bra skyddat läge, är mycket bra dränerad, och där ån ger lite extra värme. Buskarna har planerats i en skyddande matta av perenner för att skugga dess rötter och på så sätt behålla jordfuktigheten.

- En svinkall vinter utan snö är ett hot mot magnoliorna. Ett annat hot är om de vaknar för tidigt på våren. Då kan de torka ihjäl. Därför är det viktigt med skydd mot vårsolen.

Även om växterna kommer att trivas i Ölandsparken kommer det att dröja några år innan man kan förvänta sig att få beskåda de vackra blommorna.

- I bästa fall etablerar de sig bra och vi får se blommor om tre-fyra år. Har man riktig tur kan det titta fram någon blomma redan nästa sommar. Men det tar tid. En del magnolior blommar inte förrän efter 25 år.

I Falun har tre olika sorter planterats:

o Tre Magnolia sieboldii, buskmagnolia. Blomningstid i juni. Blomningen föregås av knoppar som ser ut som små vita ägg. Dessa buskar har planterats i en matta av vit sockblomma, Epimedium youngianum 'Niveum'.

o En Magnolia 'Ballerina' X 'Leonard Messel', en nyhet som är en korsning mellan två härdiga magnolior.

o Två Magnolia loebneri, 'Polyploid', också en ny sort som är vald för att den förväntas vara tålig. Dessa tre buskar planteras i en matta av vit spetsmössa, Tiarella cordifolia.

Blommorna på buskarna kommer att bli både tulpanformade och skålformade.

Gatu- och parkförvaltningen i Falun har cirka 300 000 kronor per år för inköp till blomsterut-smyckning.

- Men de här magnoliorna är inte speciellt dyra. Vi köper dem för ungefär 200 kronor styck. För en privatperson kan det dock bli betydligt dyrare.

Det har blivit en trend att byta ut sommarblomsterrabatter mot perenner.

- Men det är inte världens lättaste sak. Det kräver gedigen kunskap, och det krävs kontinuerlig och bra skötsel. Fördelen med sommarblomster är att man kan göra kraftigare misstag, eftersom de bara varar en sommar, säger Elofsson, som hoppas att det ska visa sig att det inte var något misstag att plantera magnolior i Falun:

- Jag har aldrig yrkesmässigt planterat magnolior tidigare. Däremot har mina föräldrar, som bor i växtzon 2 i sydöstra Östergötland, magnolior som jag i bland kan beskåda. Magnolior är något jag brunnit för i hela mitt liv.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons