Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nej betyder isolering

Annons

Många människor är oroliga för förändringar, vilket är förståeligt. Denna gång kan förändringen sägas vara litet extra besvärlig, nämligen beroende på att oavsett utgången av omröstningen kommer morgondagen att vara annorlunda än i dag.

Ett nej innebär att vi går in i en framtid som är högst osäker beroende på att vi isoleras från omvärlden. Ett ja innebär också förändringar men mer förutsägbara.

Över 300 miljoner européer är i dag med i gemenskapen. Fler nationer, bland

annat runt Östersjön, väntar otåligt på att få ansluta sig.

England har sagt ja men väntar, då ekonomin inte är i balans (jämför Sverige efter -94).

Några motiveringar till att vara positiv:

r ett JA betyder att svenska företag, stora och små, lever i en verklighet med gemensam valuta, ej behöver värdesäkra sina affärer i olika valutor och annat administrativt krångel

r ett JA betyder att företagen arbetar på en större marknad, där förutsättningar till fler företag och därmed fler jobb kan etableras.

En utländsk köpare som har att välja på två leverantörer, väljer naturligtvis den där de ekonomiska hindren (annan valuta och växelkurser) är minst, nämligen inom gemenskapen

r ett JA betyder att räntorna harmoniseras.

Just nu har vi visserligen det lägsta ränteläget på länge, men den europeiska räntenivån är faktiskt 1 procent lägre.

Den ekonomiska krisen hos ett av våra största handelspartners, Tyskland, beror inte på EU/EMU utan på kvarstående problem efter sammanslagningen av de forna Öst- respektive Västtyskland

r ett JA betyder att Sverige, som ett litet land (ibland tror vi annorlunda) med 9 miljoner innevånare har möjlighet att påverka besluten inom EU/EMU, tillsammans med stora och små stater.

I mitt tidigare arbete med många internationella kontakter med flera av de stora länderna i Europa konstaterade jag att man måste "få plats vid bordet" för att kunna påverka en utveckling.

Det går att påverka, men det tar tid, och måste göras på ett litet annat sätt än den traditionella inhemska modellen, gärna i allianser med andra länder.

Under en tid betraktades Sverige som mycket radikalt, vi fanns ej "vid bordet" och ingen lyssnade på oss.

Ett Nej utestänger oss från dialog och isolerar lilla Sverige i en alltmer internationaliserad värld.

r ett JA betyder också för dig som reser mellan länder att det räcker med en valuta var du än är inom gemenskapen. Du slipper ha olika valutor, slipper växla med mera, men detta är en ganska liten fråga i det hela.

För mig är det naturligt att säga JA vid EMU-omröstningen den 14 september.

BO WICKBERG

Mer läsning

Annons