Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nej är ett nej är ett nej

Annons

För drygt en månad sedan skapade det så kallade Tumbamålet ilska och frustration hos många svenskar. Minst sex killar hade sex med en kvinna som var mycket berusad. Hon anmälde det som sexuellt utnyttjande och våldtäkt. Hon beskrev att hon endast mindes svaga fragment från kvällen och enligt många var det uppenbart att killarna var brottslingar. Men de tre åtalade männen friades eftersom de inte hade uppfattat att kvinnan hade sagt nej. Många reagerade på detta och vände på det hela, borde det inte ha varit ett ja de letade efter?

När jag pratar med en annan 19-årig tjej om att gå ensam hem på kvällen säger hon så här:

- Jag är inte så rädd faktiskt, men det är alltid obehagligt att möta folk. Det värsta är att typ ingen blir dömd för våldtäkt i Sverige. Det måste ju ha att göra med att det bara är gubbar som är domare. Själv tänker jag aldrig klädmässigt vad jag har på mig när jag går ut, om jag har för kort kjol eller inte, men om man däremot väljer mellan två vägar hem så väljer man såklart alltid den säkraste.

En annan tjej beskriver hur hon trots att våldtäkterna ökar under sommaren, är mer rädd under andra årstider.

- Det är konstigt för man är räddare på vintern, det är mörkt och ensligt och man kan oftast inte cykla. Det blir svårare att transportera sig och allt känns läskigare.

Många tjejer blir efter våldtäkten osäkra på att anmäla en våldtäkt, då rättsprocessen ofta beskrivs som "den andra våldtäkten".

En bok som tar upp detta, som vi förut nämnt på ungsidan, är Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Hon är också författare till boken En riktig våldtäktsman som beskriver samhällets syn på killar som våldtäktsmän.

- Det handlar ju inte om tjejens kläder, det handlar ju om våldtäktsmannens sexuella frustrationer, säger en 19-årig kille jag pratar med.

En 18-årig flicka säger:

- Om folk fortsätter tro som nu, att det är tjejens fel, kanske det aldrig blir någon förändring. Men det pratas ju en del om det i media så kanske...

SOFIA PONTÉN

Mer läsning

Annons