Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett mycket bra möte"

Annons

Terapin på Enådal har omvandlats och delats. Socialnämndens intention var att terapiverksamheten på Enådal skulle minskas till förmån för de gamla som bor på äldreboenden i Boda och Ore.

Därmed är inte terapiverksamheten lika tillgänglig för de gamla på Enådal, anser Nätverket för bra äldreomsorg.

Terapin minskade från fem till två dagar i veckan. Terapin är också biståndsbedömd.

Terapin är inte längre den öppna, tillgängliga mötesplats den var tidigare. Och terapins betydelse i de gamla människornas liv går inte heller att mäta, anser Ulla Gudmundsson, Nätverket för bra äldreomsorg.

- En gammal man som kanske inte kunde använda snickeriet, kunde ändå komma dit, känna lukten av trä och höra maskinerna. Det finns ett värde i det. Snickeriet är flyttat till lilla industriområdet och det är inte tillgängligt för rullstolsbundna. Vävstolarna är borta.

- Vi önskar den nya terapienheten Mitt i Milla, all lycka och den är bra, men hela omstruktureringen har skett på bekostnad av de gamlas välbefinnande, anser Ulla.

- Beslutet har inneburit mycket oro och ängslan bland de gamla. Informationen till berörda, personal, gamla och anhöriga har varit obefintlig. I kombination med att kiosken stängt och ersatts med en kioskvagn, terapiverksamheten bedrivs på avdelningarna och den så kallade kaféverksamheten har minskats från en gång i veckan till en gång var fjortonde dag, blir Enådal en allt mer sluten institution.

- Terapiverksamheten i Boda och Ore har ännu inte kommit i gång. Den person som ska arbeta där är sjukskriven. I planeringen i framtiden hoppas vi socialnämnden är mer varsam, använder sin fantasi och inlevelseförmåga, inte lägger ned enheter som fungerar bra, som terapin på Enådal och rehab.

- Jag tycker att Gunnel Gyllander verkligen lyssnade på oss. Det var ett mycket bra möte och vi hoppas att varje avdelning får en rehab/terapiansvarig som får speciellt stöd i sitt arbete, anser Ulla Gudmundsson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons