Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett medvetet slarv"

Annons

I går avslutades rättegången mot de båda som är åtalade för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll under 2001 och 2002.

- De är lika ansvariga båda två, sade åklagaren som också yrkade på näringsförbud för bägge.

Varannan försäljning har inte redovisats. Sammanlagt rör det sig om provisioner på 1,4 miljoner kronor.

- Man har alltså slarvat bort mer än halva verksamheten, och det säger jag med ironi, sade Catharina Wikner.

Slarv, okunskap och tidsbrist är mäklarnas förklaring.

- Rent nonsens. De är båda drivna affärsmän, sade åklagaren som också påpekade att de förutom mäklarutbildning haft speciella dataprogram för mäklare till sitt förfogande.

- Det är ett systematiskt agerande där man tagit bort fakturor och underlag under två år.

Som sakkunnigvittne för försvaret hördes skatteexperten Christer Bodeby. Med ett förflutet som länsrevisor, skatteintendent och specialist åt riksskatteverket, RSV, är han nu i privat tjänst och ska driva processen mot skattemyndigheten åt dalamäklarna.

- Handelsbolag är alla skattetjänstemäns skräck, förklarade han, och gav rätten en helt ny uträkning av de summor som de båda dalamäklarna skulle ha undanhållit i skatt - slutsumman hamnade på 130 000 kronor, en prutning med nästan 300 000 kronor.

Bodeby argumenterade för att inget brott begåtts eftersom mäklarna gjort rättelser.

- Det du pratar om är en skatteprocess, det här är ett brottmål. Brottet begås när man lämnar de oriktiga uppgifterna, sade åklagaren.

Samtliga jurister i tingssalen, utom rättens ordförande, hade läst samma "utmärkta bok om skattebrott" och hänvisade friskt till den - även om åklagare och försvarare haft olika glasögon på vid läsningen.

Anders Grahn, försvarare för den äldre mäklaren, sade att hans klient inte agerat uppsåtligt.

- Om det skulle vara uppsåtligt så är det synnerligen klumpigt gjort, hävdade han.

Inte heller anser Grahn att brotten kan räknas som grova. Villkorlig dom med samhällstjänst är ett lämpligt straff om tingsrätten finner att mäklaren är skyldig.

Döms mäklarna och får näringsförbud så kommer fastighetsmäklarnämnden med största sannolikhet att återkalla deras registrering.

- Det innebär ett livslångt yrkesförbud, sade Grahn vars klient passerat pensionsåldern innan förbudet hävts.

Olov Riesenfeld, försvarare för den yngre mäklaren, instämde i Grahns yrkanden.

Han påpekade att det oftast går alldeles för långsamt mellan utredning, åtal och dom i ekobrott - men att det i detta fall gått osedvanligt fort.

- Det finns en risk i att väcka åtal innan skattefrågan prövats. Det vore förödande att dömas i brottmålet och frias i skatteprocessen, sade han.

Den psykiska pressen på de båda männen, ostraffade sedan tidigare, har varit stor. En av dem, den yngre, har dessutom en vacklande hälsa, något som kan få betydelse för en eventuell påföljd.

Dom faller om två veckor.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons