Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett medeltida inslag på Vanåstämman

Annons

- Det här var nog den roligaste Vanåstämman som jag besökt, tyckte en av de deltagande fiolspelarna.

Vanåstämman lockade några hundra personer. Det började stilenligt med att Peter Hedberg ledde allspelet med traditionella Äppelbo gånglåt och Järna skänklåt.

Sedan blev det uppspel och först ut var Äppelbo spelmanslag som kompletterade fiolerna med cello och cittra. Inga fioler alls, men elbas och keyboard samt en bongotrumma kompade de tjejer från ungdomsgården Tandtrollet som sjöng två gamla visor.

Vansbro spelmanslag, spelmän från Malung, Nås spelmanslag, ekshäringen Olle Jönsson och leksingen Magnus Sandén bjöd på traditionell spelmansstämmemusik. En konstellation flöjtspelare framförde Emigrantvisan och en Bingsjöpolska och ända tillbaka till medeltiden gick gruppen Malungur som bland annat framförde Bonden och kråkan.

Ut i världen bar det också. Julia Borlands grupp spelade irländsk musik och Becky Ashenden och Chuck Corman från USA spelade folkmusik från Bulgarien och Makedonien.

Från USA kommer också Amy Parker som är elev på Malungs folkhögskolas fiolkurs. Amy spelade fiol medan klasskamraterna Carin Funseth, Göteborg, och Else Myhr, Trysil, dansade halling.

Det är väl egentligen en dans där killarna ska imponera på tjejerna med vilda kast och frivolter, men även tjejer kan och Carin tjusade publiken med hallingkast.

Det var som sagt mycket roligt att se och lyssna på och efter uppspelet blev det dans och lite så kallat buskspel i hörnen här och där.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons