Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett måste om byn ska överleva

Annons

- Vintermarknaden betyder mycket för Svartnäs, det är ett måste för att byn ska överleva, säger Sven-Inge Danielsson, ordförande för Svartnäs Intresseförening.

Under de två marknadsdagarna invaderas byn av tusentals marknadsgäster, för två år sedan hade man rekord med 3 500 besökare.

- Vi har cirka 120 funktionärer i gång, det är fler än vad som bor i byn, så engagemanget är stort, förklarar Sven-Inge Danielsson.

För Vildmarkshotellet och byns lanthandel är vinter- och sommarmarknaden rena bingon.

- Det finns inte en enda bädd att få tag i, hotellet är överfullt, under marknadsdagarna, upplyser Sven-Inge Danielsson.

Marknadsdagarna betyder mycket för hotellets existens, en grund att leva vidare på under resten av året.

- Omsättningen för marknadsdagarna är som två bra sommarveckor. Utan marknaderna är det mycket tveksamt att kunna driva affär och ett hotell i byn, säger Danielsson.

Årets vintermarknad är som vanligt upplagt med knallar, skotercross och underhållning på hotellet och Folkets hus.

Ett 30-tal knallar med "Korv-Pelle" från Jädraås i spetsen kommer till vintermarknaden.

- Nytt för i år är skoterloppis, en loppmarknad med bara skoterprylar. Dessutom har vi lotterier, ett skoterlotteri med en sprillans ny skoter i första pris och ett gratislotteri med skotersafari som första pris, säger Sven-Inge Danielsson.

Skoterintresset är stort i Svartnäs med omnejd. Här är skoter minst lika vanligt som skidor.

- Det brukar komma mellan 300-400 skoteråkare, både från Dalarna Gästrikland och Hälsingland, det är ett trevligt inslag i marknaden, menar Danielsson.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons