Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett markerat körfält ska höja trafiksäkerheten på vägen genom Bonäs

Annons

Trafiksäkerheten på vägen genom Bonäs ska höjas genom att vägen får endast ett körfält. Om detta ska Vägverket informera på ett möte i Våmhus bygdegård på onsdag kväll.

För drygt ett år sedan diskuterades trafiksituationen i Bonäs på ett möte och då visade Vägverket exempel från Danmark där de markerat ett enda körfält på vägar genom samhällen där husen ligger nära de smala gamla vägarna. Torbjörn Karlsson på Vägverket ville prova någonting liknande i Bonäs, nu har han tillsammans med en lokal arbetsgrupp tagit fram ett förslag som bonäsborna ska få information om på onsdag.

- Vi har maximalt två miljoner kronor i budgeten för Bonäsprojektet så det blir inga stora ombyggnader, vägen ska utnyttjas som den är, berättar Torbjörn.

Ett körfält mitt i vägen ska markeras med kraftigt målade streck. På så vis ges utrymme åt gående och cyklister. Då bilar möts får de lov att köra ut mot sidorna men annars ska de hålla sig i mitten på vägen. Exemplen från Danmark visar att detta leder till att bilisterna dämpar farten något.

Vid busshållplatserna görs avsmalningar med kantstenar. Detta medför att bilisterna inte kan köra förbi bussar som stannat .

Torbjörn som arbetat med projektet blir med på mötet nu på onsdag men han lämnar över ansvaret till Knut Henriksson på Vägverket.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons