Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mäktigt naturreservat i finnmarken

Annons

Från nyåret har Digerbergsområdet, bergen Pakomäki och Harjamäki i Orsa finnmark fått status som naturreservat. Genom en sammanslagning med naturreservatet Stora Korpimäki och det nya området, har Gävleborgs län nu fått sitt största naturreservat på sammanlagt 1 776 hektar.

Det nya reservatet består av nästan helt orörd skog i varierande ålder. Där finns också intressanta myrområden.

Det nya reservatet har ingvigts av landshövding i Gävleborgs län, Christer Eirefeldt, som satte upp en markeringsstolpe med reservatets namn.

Vid invigningen var ett 50-tal personer närvarande. Förutom tjänstemän från länsstyrelsen och Ljusdals kommun, var också ett 15-tal finnmarksbor på plats.

- Jag är övertygad om att stora naturreservat blir mer attraktiva för besökare i framtiden. I sin tur ökar det möjligheten till service och inkomster för bygdens folk, sa Christer Eirefeldt.

Redan för 25 år sedan gjordes den första systematiska skogsinventeringen av länsstyrelsen, då det konstaterades att området borde skyddas.

- Det är först de senaste åren som länsstyreln fått ekonomiska medel från staten som gjort det möjligt att lösa in markområden för reservatsbildningar. I år är den summan 45 miljoner kronor, berättade Christer Eirefeldt.

Pensionerade skogvaktaren Ingemar Gustavsson, Orsa besparingsskog, berättade under invigningen att det varit bland annat skogsbränder som "skött om" skogsbruket i Digerberget.

- Bland annat under den stora Nordkapsbranden 1888. Det syns fortfarande i brandlyror på gamla tallar att det varit skogsbränder både tre och fyra gånger under trädets levnadsperiod, sade Ingemar.

Malte Edman berättade och visade på vedsvampar som påverkar förruttnelsen av gamla trädstammar, och förvaltare Rune Dehlén, Orsa besparingsskog, konsataterade att cirka en tredjedel av besparingens areal på 75 000 hektar inte används till skogsbruk.

- Vi har många naturreservat och naturavtal och även egna avsatta områden där vi tagit naturvårdshänsyn.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons