Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för Dala airport

Annons

Dala airport hade styrelsemöte i går och man beslutade sig för att ställa sig bakom ett avtal med Värmlandsflyg, som är ett litet privat flygbolag. Men det har inte varit lätt att hitta en intresserad flygoperatör.

- Det är inga som står i kö för att flyga Borlänge-Köpenhamn. Därför har vi fått gå ut aktivt för att hitta intressenter. Vi har pratat med 4-5 stycken, säger Jean-Marie Skoglund, vd för Dala airport.

Man har jobbat sedan förra hösten med att hitta en operatör, ett arbete som påbörjades av Viveca Dahl.

- Vi har upplevt ett tryck från näringslivet att de har velat ha detta, säger Dala airports styrelseordförande Peter Hultqvist.

Han är nöjd med att man, trots flygets allmänna nedgång, lyckats få hit ett alternativ. Flyget kommer att gå via Skövde.

Nio personer beräknas få jobb. Värmlandsflyg planerar att hyra en hangar och placera ett kontor på flygplatsen.

Kruxet är att flygplatsen inte själv har råd med en ny linje och satsningen ryms inte i den befintliga budgeten. Därför hänger allt på om de tre ägarna - Borlänge kommun, Falu kommun och Landstinget Dalarna går med på att skjuta till 1,3 miljoner kronor om året. Merkostnaderna kommer av att man måste ha öppet längre och anställa mer personal. Värmlandsflyg begär också en engångsgaranti för tiden mellan den 19 augusti och den 31 december i år. Om passagerarantalet understiger 2 300 personer ska underskottet täckas och det är också något som styrelsen vill att ägarna ska täcka.

Ägarrepresentanterna i styrelsen är naturligtvis informerade, liksom de tre fullmäktigeordförandena.

- Men det krävs ju majoritet i fullmäktige, säger Hultqvist.

De besluten tas förmodligen i juni.

Alla i styrelsen har varit över-ens om att ställa sig bakom beslutet, utom moderaten Rolf Gunnarsson.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons