Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lugnt år enligt statistiken

Annons

Under år 2000 larmades räddningstjänsten vid 598 tillfällen. Bakom ett antal av de larmen gömde sig tragedier och allvarliga händelser. Gasololyckan på bangården i april månad det året är bara ett exempel.

Den preliminära larmstatistiken för 2001, som är ett minne blott vid midnatt, visar att antalet larm under det gångna året är i stort sett det samma som ifjol. Den stora skillnaden är att det ligger färre allvarliga tillbud bakom siffrorna. Hittills har räddningstjänsten larmats 593 gånger och av dem har 224 varit så kallade automatlarm.

- Det är vad vi kallar onödiga larm, som visat sig inte behöva någon åtgärd, förklarar Tony Lindblom vid räddningstjänsten i Borlänge.

Personalen vid räddningstjänsten har inlett ett arbete med att försöka minska automatlarmen, bland annat genom att utbilda personal vid olika företag. Om ett automatlarm utlöses på grund av försumlighet, kostar den onödiga utryckningen företaget 3000 kronor.

- Det är inte alla automatlarm som kostar sådana pengar, men visar det sig att man exempelvis har lussat under en rökdetektor så kan det bli fråga om det, säger Tony Lindblom.

Vid 66 tillfällen under 2001 har räddningstjänsten larmats till trafikolyckor. Det är exakt samma siffra som ifjol. Kåren har släckt 57 bränder i byggnader och bekämpat 119 övriga bränder. 53 gånger har man ryckt ut till förmodade bränder och vid ett tillfälle har räddningstjänsten fått falsklarm om brand.

- Jag kommeratt minnas 2001 i sort sett som ett bra år, men få stora bränder och allvarliga incidenter. Vi hoppas att det får fortsätta så, avslutar Tony Lindblom.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons